Τιμολόγια ρεύματος-Φεβρουάριος 2024: Το νέο χρώμα και οι τιμές

απο Cyclades Open
Τιμολόγια ρεύματος-Φεβρουάριος 2024: Το νέο χρώμα και οι τιμές

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες τιμές, εδώ και πάρα πολλούς μήνες μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών.

Τον δρόμο για χαμηλότερη τιμή αλλά και χαμηλότερη χρονική διάρκεια άνοιξε η «Φυσικό Αέριο» φουντώνοντας τον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, το μπλε τιμολόγιο ήταν το μόνο σταθερό, με 12μηνη διάρκεια, αλλά και το πιο ακριβό, ακριβώς επειδή προσέφερε σταθερή τιμή για πολλούς μήνες. Αυτό τώρα φαίνεται ότι θα αλλάξει.

;Oπως αναφέρει το ieidiseis.gr Η ΡΑΕ έχει βάλει μπλόκο προς το παρόν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. χαμηλότερη τιμή και χαμηλότερη διάρκεια) είναι εκτός πλαισίου, όμως μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η υπουργική απόφαση που θα διαφοροποιήσει το προφίλ της χρωματικής σήμανσης των τιμολογίων και θα δώσει τη δυνατότητα για μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια, πέραν δηλαδή του 12μηνου.

Πρόκειται, κατά μία έννοια, για ένα νέο τιμολόγιο, υβριδικό, που θα αφορά συμβόλαια σταθερής χρέωσης που θα προσφέρουν πιο ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης. Πώς θα το εξασφαλίζουν αυτό οι πάροχοι; Θα προαγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου 2024

  • Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι η ίδια για ολόκληρο τον μήνα.
  • Μπλε τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Υπάρχει όμως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής θελήσει να φύγει.
  • Κίτρινο τιμολόγιο: Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου. Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Έτσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Τι θα γίνει με το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Η τεράστια πλειοψηφία των καταναλωτών προτίμησαν να μείνουν στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο πέρασαν αυτόματα όσοι δεν έκαναν άλλη επιλογή. Η ΔΕΗ είχε τη χαμηλότερη τιμή στο πράσινο και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι για τον Φεβρουάριο.

Οι πιο χαμηλές τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το κίτρινο τιμολόγιο του Φεβρουαρίου θα κινηθεί στα 12 με 13,50 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα ή και ακόμη χαμηλότερα.

Το πράσινο υπολογίζεται στα 14-15 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα.

Μέχρι στιγμής, τη χαμηλότερη χρέωση της αγοράς προσφέρει η «Φυσικό Αέριο» με 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δείτε επίσης