Την έκθεση των ΡΧΣ για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε το Ευρωκοινοβούλιο – «Επιδείνωση της πόλωσης στον χώρο των ΜΜΕ»

απο Cyclades Open

Μία μέρα μετά την ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος David Ignatius στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου και την έρευνα που «βάζει» την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση, το Ευρωκοινοβούλιο αναδημοσιεύει την εν λόγω έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήρτησε την έκθεση γράφοντας: «Επιδείνωση της πόλωσης στον χώρο των ΜΜΕ, με την ελευθερία του Τύπου να πλήττεται παράλληλα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

Στην ίδια ανάρτηση, παραθέτει το γράφημα όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση και ολόκληρη την έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη σχετική έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και άμεσα απάντησε πως πρόκειται για έναν «δείκτη από μία γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση», προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ό,τι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προωθήθηκε για να περιοριστούν τα fake news κατά την πανδημία, λέγοντας πως δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς στα social media μπορούν να εξαπλωθούν ψευδείς ειδήσεις χωρίς έλεγχο.

«Πέρα από αυτό η Ελλάδα είναι μία πολύ “ζωντανή” δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη θέση του. Ως μετριοπαθής πολιτικός παίρνω την κριτική πολύ σοβαρά και ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κριτική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πλέον και με τη βούλα ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τη χώρα διεθνώς ρεζίλι»

Στο παραπάνω αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «πλέον και με τη βούλα ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τη χώρα διεθνώς ρεζίλι για την ελευθερία του Τύπου».

«Όντας συνηθισμένος να μην απαντά σε “δύσκολες” ερωτήσεις αιφνιδιάστηκε όταν χρειάστηκε να απαντήσει στο γιατί η Ελλάδα είναι τελευταία στην ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη» συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ακόμα και εκεί επανέλαβε τα ίδια ψέματα που λέει και στο εσωτερικό της χώρας. Προσπάθησε να εκθέσει μια διεθνώς αξιόπιστη έρευνα, αλλά στην πραγματικότητα εκτέθηκε ο ίδιος. Και αυτό θα ήταν το λιγότερο, αν μαζί με αυτόν δεν είχε εκτεθεί και η Ελλάδα» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) προ ολίγων ημερών δημοσίευσαν το World Press Freedom Index του 2022, δηλαδή τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του κόσμου. Η Ελλάδα σε αυτή την έκθεση έπεσε στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα η χώρα μας βρέθηκε 38 θέσεις κάτω στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης