Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες γιγαντώνεται και μετρά καθημερινά νίκες -Οι εξελίξεις μέχρι τώρα

απο Cyclades Open

Καθημερινές νίκες για το κίνημα για ελεύθερες παραλίες που δυναμώνει, διεκδικεί και «ενοχλεί» γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών” απαριθμώντας τα γεγονότα της χθεσινής μέρας στα μέρη που οι πολίτες κινητοποιούνται διεκδικώντας το αυτονόητο: ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο και τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά την επέκταση ομπρεολοκαθισμάτων στις παραλίες της χώρας.

Με τις κινητοποιήσεις να αποκτούν καθημερινή συχνότητα και τη διεκδίκηση για ελεύθερους δημόσιους χώρους να δυναμώνει οι αρμόδιες Αρχές σπεύδουν να κάνουν ελέγχους θορυβημένες τη δυναμική του κινήματος.

Χθες στη Νάξο είχαμε όπως ήταν επόμενο εξελίξεις, αφού κατατέθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο φάκελος με τις υπογραφές πολιτών , αλλά και φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μέγεθος της παράνομης επέκτασης ομπρελοξαπλωστρών στις παραλίες νοτιοδυτικά του νησιού.

Μεταφέρουμε τη σημειώνει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του συντονιστικού του Κινήματος《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”:

Ο φάκελός μας κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

Λεπτομέρειες σύντομα.

Τρεις βδομαδες έχουμε τρέξει χιλιάδες ανθρωποι. Ένα μεγάλο ευχαριστούμε σε όλους!

Έχουμε ζήσει πολλές συγκινήσεις αυτές τις τρεις βδομάδες. Άγνωστοι άνθρωποι βρεθήκαμε μαζί από την έγνοια μας και την αγάπη μας για τον τόπο μας. Δημιουργήσαμε από το τίποτα ένα μαζικό κίνημα και μάθαμε και δώσαμε να μάθουν εκατομμύρια άνθρωποι πια πως ο δημόσιος διάλογος, η κοινωνία πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετες κατακτήσεις για τη δημοκρατία και την ευζωία. Μάθαμε για τα δικαιώματα μας και τις συνέπειες της ανθρωπογενούς παρέμβασης στις παραλίες και τους αιγιαλούς.

Η καταγγελία μας είναι μεν το πρώτο βήμα αλλά και ακόμα πριν την καταγγελία είχαμε πρώτα αποτελέσματα του μαζικού κινήματός μας που δημιουργήθηκε αυθόρμητα και σκοπό έχει την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία των παράλιών μας και κατ επέκταση του νησιού, των εαυτών μας και των παιδιών μας.

Η φύση και ο άνθρωπος δεν έχουν δικαιώματα ο ένας κόντρα στον άλλο. Είμαστε ένα και θέλουμε να ζούμε στο νησί απολαμβάνοντας το με όλον τον πλούτο που απλόχερα μας προσφέρει χιλιάδες χρόνια τώρα. Θελουμε να ζούμε εδώ με σεβασμό απέναντι στον συμπολίτη και τον επισκέπτη κι όχι σε αντιπαλότητα. Η φέρουσα ικανότητα του τόπου έχει περάσει το όριο της στις παραλίες μας και δεν είμαστε πια διατεθειμένοι να αφήνουμε την τουριστική παρέμβαση και δη οικοδομική στις παραλίες ανεξέλεγκτη υπο την ανοχή της μικρής κοινωνιας.

Είναι στο χέρι μας να είμαστε πολίτες, να υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά, και να ζούμε όλοι μαζί καλύτερα. Έχουμε έρθει για να μείνουμε!

Το κλιμάκιο της Κτηματικής πραγματοποίησε ελέγχους και άγνωστο παραμένει πότε θα επισκεφτεί το νησί ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την πολυήμερη μετακόμιση ομπρελοξαπλωστρών με κάθε πρόσφορο μέσο τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες προς το νομιμότερο-γιατί αν ήταν νόμιμες γιατί να τις απομακρύνουν;”-περιμένουμε να δούμε αν θα επιστρέψουν ξανά στις θέσεις τους ωσάν να μη συνέβη τίποτα και τι θα πράξουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη συνέχεια.

Φωτογραφίες: Cyclades Open/7 Αυγούστου 2023

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως το μάτι του διεθνούς τύπου είναι στραμμένο στα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ελλάδα και στα κινήματα πολιτών ανα την επικράτεια που διεκδικούν το αυτονόητο: να πάρουν μια ανάσα έχοντας ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο όπως είναι οι παραλίες και να τηρηθεί η νομιμότητα, να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να πάψει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και οι καταστροφή του Περιβάλλοντος.

Στην Πάρο

Χθες η Κίνηση Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες επισκέφθηκαν τη Μικρή Σάντα Μαρία. Όπως αναφέρει μέλος της Κίνησης με ανάρτησή του στο facebook “πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε πατήσει το πόδι μας εκεί για πολλά χρόνια. Παιδιά έτρεχαν, έσκαβαν λάκκους και έχτιζαν κάστρα, κάτι αδύνατο 2 εβδομάδες πριν. Χθες δημιουργήσαμε έναν κύκλο. Ανακαλύψαμε συνάψεις και συγγένειες μεταξύ μας. Χθες ήταν όμορφα” καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως η διαμαρτυρία των πολιτών στην μικρή Σάντα Μαρία όπου υπήρχαν παντού ομπρέλες και ξαπλώστρες και όχι νόμιμα πολλές απ’ αυτές και καθόλου ελεύθερος χώρος, απελευθερώθηκε και οι πολίτες το γιόρτασαν απολαμβάνοντας την ελεύθερη πρόσβαση εκεί που πριν δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.

Μερικές φωτογραφίες από αυτή τη συνάντηση:

Τί αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”

Τη Δευτέρα, στην Κέρκυρα, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας, από κοινού με αστυνομικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, «σαρώνουν» τις παραλίες του νησιού και ξεσκεπάζουν τις παρανομίες.

Σύμφωνα με το corfutvnews.gr, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Κοντογυαλό και τη Γλυφάδα Κέρκυρας, εντοπίστηκαν πέντε επιχειρήσεις (4 στον Κοντογυαλό και μία στη Γλυφάδα) να έχουν καταλάβει παράνομα χώρους του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Συλλήψεις στη Ζάκυνθο

Λίγο νοτιότερα, στη Ζάκυνθο, στη σύλληψη τριών ατόμων -δύο ιδιοκτητών επιχειρήσεων και του υπευθύνου ενός τρίτου beach bar- προχώρησαν στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού έπειτα από ελέγχους σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία στην παραλία του Λαγανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν δύο Έλληνες υπήκοοι 65 και 53 ετών και ένας άνδρας 51 ετών αλβανικής καταγωγής, καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια και εκμεταλλεύονταν παρανόμως την παραλία βάζοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες, είτε είχαν άδεια αλλά για πολύ λιγότερα τετραγωνικά από όσα είχαν καταλάβει.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι στο νησί θα συνεχιστούν.

Μετά την Πάρο και τη Νάξο, το κίνημα με «όχημα» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεκτείνεται σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κέρκυρα, ενώ ήδη αρχίζουν διαμαρτυρίες και για άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική.

Στις Κυκλάδες

Στη Μύκονο: Συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 26 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας. Συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας. Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού. Συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ. και ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

Στη Σύρο: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στη Μήλο: Συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών. Συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Δείτε επίσης