Το ΣτΕ «προστατεύει» τα νησιά

απο Cyclades Open
ΑΜΟΡΓΟΣ

Τέλος στις «ξαπλωτές πολυκατοικίες» στην Αμοργό έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή και ακύρωσε απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, με την οποία το ύψος του κτιρίου έπρεπε να μετρηθεί με βάση τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού και όχι με το ειδικό πλαίσιο που ισχύει για την Αμοργό. Η απόφαση κλείνει ένα «παράθυρο» υπέρβασης της δόμησης σε νησιά που προστατεύονται από ειδικά διατάγματα. Περαιτέρω, εκθέτει για ακόμα μια φορά τον τρόπο που κινείται τα τελευταία πέντε χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), με αμφιλεγόμενες ερμηνείες της νομοθεσίας, όπως αναφέρει Ο Γιώργος Λιάλιος στην “Καθημερινή”.

Η απόφαση του Ε΄ τμήματος (αρ. 860/2024) του ΣτΕ έρχεται ύστερα από προσφυγή των Δήμων Αμοργού και Νάξου (έδρα της πολεοδομίας που εξυπηρετεί την Αμοργό). Το ζήτημα στο οποίο συγκρούονται οι δύο πλευρές αφορά το πώς μετριέται τελικά το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ενός κτιρίου, που στην Αμοργό (λόγω ειδικού προεδρικού διατάγματος, που ισχύει από το 2003) είναι 8,5 μέτρα: οι δήμοι υποστηρίζουν ότι αυτό επί δύο δεκαετίες μετριέται σε προβολή στην όψη του κτιρίου, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι αυτό μετριέται σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το φυσικό έδαφος (κάτι που εμμέσως μπορεί να οδηγήσει σε ένα υψηλότερο κτίριο, ιδίως σε σημεία με μεγάλη κλίση, αυτό που οι δήμοι ονόμασαν «ξαπλωτές πολυκατοικίες»).

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με την προσφυγή δύο πολιτών κατά οικοδομικής άδειας δύο κτιρίων με υπόγειο στην περιοχή Ξυλοκερατίδι Καταπόλων.

Διαβάστε τη συνέχεια στην kathimerini.gr

📸Thanos Gkirinis/Unsplash

Δείτε επίσης