Τουρισμός: Ανησυχία για τη σεζόν του 2023 – Οι προβληματισμοί και τα αγκάθια

απο Cyclades Open

Δύσκολο προμηνύεται το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό, αφού τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία συσσωρεύονται με την ύφεση να είναι προ των πυλών, ενώ δεν θα υπάρχει η τόσο μεγάλη δίψα για ταξίδια που είχαν προκαλέσει το φετινό καλοκαίρι οι περιορισμοί λόγω πανδημίας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις παρενέργειες που προκαλεί η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός. Κυριότερη εξ αυτών ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν τις τιμές των πακέτων τους, προκειμένου να επιβιώσουν και να μην λειτουργούν εις βάρος της κερδοφορίας τους, κάτι που αναμφίβολα δεν θα γίνει αποδεκτό με ιδιαίτερη χαρά από τους εν δυνάμει πελάτες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε χαρακτηριστικά πως το 2023 θα είναι μία μεταβατική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, «φαίνεται με χαρτί και μολύβι, ότι δεν θα έχουμε λειτουργικό κέρδος» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε ψήφος εμπιστοσύνης από τους τουρίστες, όχι μόνο του οδικού τουρισμού, που παραδοσιακά ολοκληρώνεται σε 100 μέρες σεζόν, αλλά και με αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία, οι οποίες ιδιαίτερα στα άκρα της σεζόν, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κινήθηκαν ανοδικά.

Ζητείται παρέμβαση της Πολιτείας

Ο κλάδος πάντως ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει τον κλάδο σε δύο βασικούς τομείς και ήδη έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  1. την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης εξειδικευμένα για 1.500 επιχειρήσεις του ορεινού όγκου και
  2. τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρώντας ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρξει κάποια θετική πρωτοβουλία, καθώς και επιμέρους ζητήματα όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΦΠΑ από την πτώχευση της Thomas Cook, μια υπόθεση του 2019, η οποία σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να επιστραφεί στις επιχειρήσεις, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους ξενοδόχους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το επιχειρείν, τι θα γίνει, πώς θα αντέξουν τα αστικού τύπου ξενοδοχεία, και κυρίως της επαρχίας, πώς θα αντέξει ο ορεινός όγκος»;

Προβληματίζει η επόμενη ημέρα για το χειμερινό τουρισμό

Το 3ήμερο που διανύουμε ουσιαστικά έχει σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου, με υψηλές πληρότητες, αλλά με αβέβαιο μέλλον. Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι για κάποιες θα υπάρξει και θέμα επιβίωσης, αφού αν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις τότε είναι σίγουρο ότι κάποιοι δεν θα αντέξουν, αφού πρόκειται για την 3η συνεχή χρονιά με προβλήματα.

Αναφέρουν μάλιστα ότι μπορεί το 3ήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες να αγγίζουν το 80% ή ακόμη ψηλότερα, ωστόσο αμέσως μετά αυτές υποχωρούν σε θλιβερά επίπεδα για τις καθημερινές και απλά σε ανεκτές για τα σαββατοκύριακα.

Πηγή: Ημερησία/Θανάσης Παπαδής
📸 Tho-Ge/Pixabay

Δείτε επίσης