Τουρισμός: Συνεχιζόμενη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για δεύτερη χρονιά

απο Cyclades Open
Τουρισμός: Συνεχιζόμενη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για δεύτερη χρονιά

Η ικανοποίηση για το 2021 όπου η Ελλάδα θεωρήθηκε ως ο προορισμός που επιλέγουν οι τουρίστες υψηλού εισοδήματος είναι μια πραγματικότητα ή απλή συγκυρία; Το ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων, που κατέρριψε αυτό του 2019, της χρονιάς-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και η σχετική ευφορία που έχει προκαλέσει στους παράγοντες του τουρισμού και όχι μόνο, άραγε δεν έχει το παραμικρό γκρίζο σύννεφο στον ορίζοντα;

Ο Θανάσης Παπαδής από το imerisia.gr αναλύοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταλήγει στο συμπέρασμα πως “ναι μεν έρχονται περισσότεροι, αλλά ξοδεύουν λιγότερα κι αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό”.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με την συρρίκνωση της κατά κεφαλήν δαπάνης που μέσα σε 2 χρόνια έχει πραγματοποιήσει μία σημαντική βουτιά και από 718 ευρώ το 2021, υποχώρησε στα 631 ευρώ πέρυσι, μείωση 12% και στα 616 ευρώ εφέτος. Τα στοιχεία αφορούν το 10μηνο, αλλά δύσκολα θα μεταβληθούν σημαντικά στους δύο εναπομείναντες μήνες, όπως εκτιμά ο Θανάσης Παπαδής.

Όπως είναι φυσικό υπάρχει έκδηλη ανησυχία, η οποία μεγιστοποιείται και από το γεγονός ότι λόγω της ύπαρξης της ακρίβειας θα περίμενε κανείς η δαπάνη να αυξηθεί, αφού και η εστίαση είναι ακριβότερη, αλλά και η διαμονή. Αυτό όμως δεν συνέβη και ήρθε και η εικόνα των Αμερικανών να δείξει ότι μάλλον θα πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα για να επαναπροσεγγίσει η Ελλάδα τα υψηλά βαλάντια.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου του Θανάση Παπαδή στο imerisia.gr

Δείτε επίσης