Τυφώνας Ιαν: Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Φλόριντα που θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι – Σοκάρουν οι εικόνες

απο Cyclades Open

Τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο τυφώνας Ιαν, ο οποίος χτύπησε την Φλόριντα με αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα, και ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν σε λίμνες.

Η πλήρης έκταση των ζημιών από τον τυφώνα Ίαν παραμένει ακόμα άγνωστη καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές, με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας αλλά και το πέρασμα της κακοκαιρίας προκειμένου να ξεκινήσουν την πλήρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ενώ δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Ίαν σκότωσε δύο ανθρώπους στην Κούβα, ενώ ένα σκάφος που μετέφερε 23 Κουβανούς μετανάστες βυθίστηκε την Τετάρτη από τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες ανατολικά του Κι Γουέστ. Η καταιγίδα ήταν μία από τις ισχυρότερες που έχουν πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ. Χτύπησε τις ακτές της Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας 150 μιλίων ανά ώρα.

Οι άνεμοι έχουν μειωθεί σε περίπου 90 μίλια/ώρα, αλλά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές εγκυμονούν κινδύνους για καταστροφικές πλημμύρες σε ολόκληρη την κεντρική Φλόριντα.

Τα κύματα καταιγίδας ενδέχεται να πλήξουν τις ανατολικές ακτές της πολιτείας το πρωί της Πέμπτης, καθώς ο Ίαν περνά από πάνω του και στρέφεται βόρεια για να απειλήσει τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο Ίαν θα αφήσει μόνιμο σημάδι στη Φλόριντα.

«Προσευχηθείτε για τους ανθρώπους», δήλωσε ο ΝτεΣάντις στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν κάποιες καταιγίδες που πραγματικά αφήνουν ανεξίτηλο αντίκτυπο … αυτή θα είναι μια από αυτές τις ιστορικές καταιγίδες και θα διαμορφώσει τις κοινότητες στη νοτιοδυτική Φλόριντα και θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην πολιτεία μας. Αυτή θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο τις σκέψεις και τις προσευχές του. Πρόκειται για μια μεγάλη, πολύ μεγάλη καταιγίδα».

Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Πάνω από 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα είναι πλέον χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η καταιγίδα κινείται προς την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος Poweroutages.us, ο οποίος παρακολουθεί τις διακοπές ρεύματος σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνει ότι η κομητεία Okeechobee στην κεντρική Φλόριντα είναι η τελευταία που επλήγη, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των πελατών να χάνουν ρεύμα.

Παραμένουν οι κίνδυνοι πλημμυρών καθώς ο Ίαν κινείται προς την ενδοχώρα

Ο Ίαν συνέχισε να εξασθενεί καθώς κινείται προς την ενδοχώρα, με τις ταχύτητες των ανέμων να πέφτουν στα 75 μίλια/ώρα, αλλά ο κίνδυνος θανατηφόρων πλημμυρών και ορμητικών κυμάτων παραμένει. Στην ενημέρωσή του στις 2 π.μ., το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων δήλωσε ότι η καταιγίδα συνεχίζει να κινείται στη Φλόριντα και αναμένεται να φτάσει στην ανατολική ακτή αργότερα την Πέμπτη. Ωστόσο, πλέον  έχει εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 1.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸video capture

Δείτε επίσης