Βερολίνο: Αστεροειδής έπεσε και φώτισε τoν ουρανό [βίντεο]

απο Cyclades Open
Βερολίνο: Αστεροειδής έπεσε και φώτισε των ουρανό [βίντεο]

Οι περισσότερες φορές που ακούμε για αστεροειδή που έπεσε στην Γη το μυαλό μας πάει στο κακό, όμως τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν προβλήματα. Αυτό έγινε και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με έναν αστροειδή να πέφτει πάνω από το Βερολίνο της Γερμανίας. Αρκετοί Γερμανοί είχαν την ευκαιρία να το βιντεοσκοπήσουν και πλέον μπορούμε να δούμε το εντυπωσιακό θέαμα, όπως αναφέρει το techmaniacs.gr.

Εχθές τα ξημερώματα (22/01), στις 1:32 μια πύρινη μπάλα φωτιάς διέσχισε τον ουρανό της Γερμανίας. Ήταν ένας μετεωρίτης με το όνομα 2024 BX1 και κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτή ήταν από τις σπάνιες φορές που ξέραμε πως θα πέσει στην Γη και μπορέσαμε να υπολογίσουμε την ακριβή ώρα. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Ούγγρο αστρονόμο Krisztián Sárneczky, αρκετές ώρες πριν την πτώση του στην Γη, σύμφωνα με την Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Μάλιστα η NASA επιβεβαίωσε με μια ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

Όπως είναι λογικό το διαδίκτυο γέμισε με πλάνα από την πτώση του αστεροειδούς, τα οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Χιλιάδες κόσμος μπόρεσε να δει τον διαστημικό βράχο να φλέγεται καθώς έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το ασυνήθιστο είναι πως ο αστεροειδής εντοπίστηκε πριν χτυπήσει την Γη και συγκεκριμένα είναι ο 8ος που έχει ανιχνευθεί. Αυτού του μεγέθους αστεροειδείς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, επειδή έχουν μέγεθος μικρότερο από αυτό που θα προκαλούσε πραγματική ζημιά κατά την πτώση.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι αστεροειδής που πέφτουν στην Γη ακίνδυνοι. Αν το μέγεθος τους αστεροειδούς είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην προλάβει να καεί στην ατμόσφαιρα, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές. Μπορούμε να θυμηθούμε το όχι και τόσο μακρινό 2013, όπου έπεσε αστεροειδής στην Ρωσία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και αφήνοντας πίσω του πάνω από 1000 τραυματίες.

Πηγή: techmaniacs.gr/Δημήτριος Αμπραζης

📸video shot/twitter

Δείτε επίσης