«ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Από τη θεωρία στην πράξη» σήμερα 27 Μαϊου στις 18:30- Δείτε live την μετάδοση

απο Cyclades Open

Η ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» σας προσκαλεί στην πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού εγχειρήματος των «Βιώσιμων Κυκλάδων».

Η εκδήλωση, με τίτλο «Βιώσιμες Κυκλάδες: Από τη Θεωρία στην Πράξη», θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 18.30-20.30 (προσέλευση από τις 18.00).

Για όσους δεν θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση θα υπάρξει  η δυνατότητα live streaming στη σελίδα Πρωτοβουλία για την Δημοσιογραφία στο Facebook αλλά και στο κανάλι  στο Youtube.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Διονυσία Αυγερινοπούλου (βουλευτής Ηλείας ΝΔ, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος), ο Σωκράτης Φάμελλος (βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) και ο Παναγιώτης Δημόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της δημάρχου Σίφνου Μαρίας Ναδάλη και του Αμοργιανού πολιτικού μηχανικού Φρειδερίκου Κρόσμαν-Νασιόπουλου για τα ζωτικά θέματα που αφορούν τις Κυκλάδες.

Στο δεύτερο μέρος, θα υπάρξει συζήτηση με διακεκριμένους δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου – Νεκταρία Σταμούλη, Νίκη Κιτσαντώνη και Dan Howden – για το πως προσεγγίζουν τα διεθνή ΜΜΕ το ζήτημα του υπερ-τουρισμού και τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς που δέχονται πιέσεις λόγω της υπερβολικής τουριστικής ζήτησης.

Στο τρίτο μέρος, ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μαζί με τον Δημήτρη Καραβέλλα, γενικό διευθυντή της WWF Ελλάς, θα αντιπαρατεθούν για έννοιες όπως φέρουσα ικανότητα, τουριστική ανάπτυξη, βιωσιμότητα καθώς και ποιούς αφορούν όλα αυτά.


Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι ο Γιάννης Παλαιολόγος και ο Τάσος Τέλλογλου.

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου στην εποχή του υπερ-τουρισμού. Μέσω διεξοδικής και εις βάθος δημοσιογραφικής κάλυψης, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα δυσεπίλυτα προβλήματα που συνδέονται με τη νέα αυτή φάση στη ζωή των Κυκλάδων, από την αδυναμία βασικών υποδομών να ανταπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διάβρωση τοπικών παραδόσεων.

Σκοπός είναι να συμβάλλουμε με έρευνες και δεδομένα στον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για το πώς μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να θυσιάσουν τη μοναδικότητα των νησιών που τα καθιστά τόσο ελκυστικά ως τουριστικούς προορισμούς. Το περιεχόμενό που παράγεται είναι διαθέσιμο στο κοινό και τα ΜΜΕ για αναδημοσίευση με άδεια Creative Commons (CC-ΒΥ), ώστε να διαδοθεί όσο ευρύτερα γίνεται.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό στη Σουηδία και έχει βραβευτεί με το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» του ΟΗΕ, μία σημαντική περιβαλλοντική διάκριση. Αποφοίτησε με άριστα από την Νομική Σχολή Αθηνών και από το Μεταπτυχιακό Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown. Κατέχει Διδακτορικό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Columbia της Νέας Υόρκης.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος είναι καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Έχει συγγράψει 21 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια σχετικά με την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (2004 – 2005), ενώ το 2013-4 συντόνισε την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα (2013 – 2014). Σήμερα, είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό. Πριν εκλεγεί βουλευτής, εκλεγόταν στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) από το 1997 έως το 2015.

Η Μαρία Ναδάλη είναι δήμαρχος Σίφνου. Η ενασχόλησή της με τα κοινά ξεκινά από το 2002 με τη δραστηριοποίησή της σε έναν από τους πλέον σημαντικούς φορείς του νησιού, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Διετέλεσε Γραμματέας, Αντιπρόεδρος  και για 12 χρόνια (από το 2006 έως το 2018) Πρόεδρος του Συλλόγου. Εξελέγη δήμαρχος Σίφνου για πρώτη φορά το 2019 με ποσοστό 88,5%. Μετά τη νέα εκλογική Μτης νίκη τον περασμένο Οκτώβριο, θητεύει για δεύτερη φορά στη δημαρχία του νησιού.

Ο Φρειδερίκος Κρόσμαν-Νασιόπουλος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Κατάπολα Αμοργού. Έφυγε για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας, όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με κατεύθυνση τον τομέα Υδραυλικής και Περιβαλλοντικής Μηχανική. Από το 2021 έχει επιστρέψει στην Αμοργό, όπου ζει μόνιμα και ασκεί το επάγγελμα του.
Ο Daniel Howden είναι εκτελεστικός διευθυντής του Lighthouse Reports. Υπήρξε ξένος ανταποκριτής του Economist, της Guardian και της Independent και αρχισυντάκτης στο Refugees Deeply. Είναι ειδικός στη μετανάστευση και visiting fellow στο Κέντρο Σπουδών για τους Πρόσφυγες της Οξφόρδης. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, είναι δύο φορές νικητής του Migration Media Award.

Η Νεκταρία Σταμούλη είναι ανταποκρίτρια Ανατολικής Μεσογείου Politico Europe. Είναι επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια της αγγλικής έκδοσης της «Καθημερινής» και γράφει θέματα εξωτερικής πολιτικής για το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παλαιότερα ήταν ανταποκρίτρια στην Ελλάδα της Wall Street Journal, για λογαριασμό της οποίας κάλυψε την ελληνική κρίση και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

Η Νίκη Κιτσαντώνη είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία ως ανταποκρίτρια στην Αθήνα για τους New York Times. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνεργάζεται με το BBC World Service και ήταν υπεύθυνη σύνταξης στην αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικούς δημοσιογράφους ανά την Ευρώπη και με εταιρείες παραγωγής podcast στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιώργος Βερνίκος είναι γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ. Είναι πρόεδρος της Vernicos Yachts, ιδρυτικό στέλεχος της Dolphin Capital Investors και επίτιμος πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδος. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων (1982-1986) και υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου (Μάιος-Ιούνιος του 2012). Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και του Λονδίνου.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας είναι γενικός διευθυντής της WWF Ελλάδος. Εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες σε διάφορες θέσεις και ρόλους στη WWF. Έχει ασχοληθεί με βασικά ζητήματα πολιτικής που συνδέονται με τους φυσικούς πόρους, τη διατήρηση και προστασία απειλούμενων ειδών και σημαντικών οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτοχος πτυχίου στη Θαλάσσια Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary και μεταπτυχιακού στη Βιολογία και διαχείριση της αλιείας από το Πανεπιστήμιο Bangor.

Πηγή: sustainablecyclades.gr

Δείτε επίσης