Υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας με την ΕΑΓΜΕ για την αναβάθμιση του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου

απο Cyclades Open

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σύναψαν Σύμφωνο Συνεργασίας για την υποστήριξη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Διονύση Γκούτη, παρουσία της Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου και του αν. Γενικού Διευθυντή Οικονομικών  της ΕΑΓΜΕ Κώστα Ζώμπου, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Νέες προοπτικές για το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου.

Στόχος του συμφώνου Συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου και η ανάδειξη της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της Νάξου, με την επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών αρμοδιοτήτων της, σε μουσειολογικά, μουσειογραφικά και εκπαιδευτικά θέματα και προγράμματα. Η συνεργασία των δύο μερών δύναται να καταστεί από κοινού επωφελής, καθώς θα προωθήσει και υποστηρίξει κοινές δράσεις.

Την επιστημονική ευθύνη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου έχει αναλάβει από τον Ιούλιο του 2022, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Καθ. Νίκη Ευελπίδου, η οποία είναι παράλληλα Υπεύθυνη Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου της ΕΑΓΜΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Δήμαρχος παρουσίασε το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο μερών, ενώ η Νίκη Ευελπίδου μίλησε για τη γεωλογία της Νάξου. Παράλληλα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από τα σμυριδωρυχεία Νάξου με βίντεο εικονικής πραγματικότητας – 360*, το οποίο δημιουργήθηκε για το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της ΕΑΓΜΕ και, χάρη στη συνεργασία αυτή, θα είναι στη διάθεση και των επισκεπτών του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου. Όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στα ορυχεία μέσα από γυαλιά 3D Εικονικής Πραγματικότητας.

«Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας ΕΑΓΜΕ – Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την περαιτέρω ανάδειξη και αναβάθμιση του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου, το οποίο αποτελεί κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της περιοχής» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσης Γκούτης.

«Το μουσείο θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός εκπαίδευσης και πολιτισμού, που θα προβάλει μεταξύ άλλων την γεωπολιτισμική κληρονομιά του τόπου, θα προωθεί τη γνώση με εναλλακτικές πρακτικές και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των μουσείων. Σε έναν κόσμο που η ψηφιακή εξέλιξη είναι ραγδαία, οφείλουμε να προσαρμόσουμε και τη λειτουργία των μουσείων, ώστε να είναι πιο ελκυστικά στο κοινό και να προάγουν τη γνώση της γεωλογίας και της επίδρασής της στη ζωή και ανάπτυξη του πολιτισμού» τόνισε η Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Νίκη Ευελπίδου.

«Από το 1987, που επανιδρύθηκε το Μουσείο με απόφαση της Κοινότητας Απειράνθου, επί προεδρίας Μανόλη Γλέζου έως και σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη του Μουσείου. Με αφετηρία τη συνεργασία αυτή με την ΕΑΓΜΕ και την Νίκη Ευελπίδου, η οποία αφιλοκερδώς στηρίζει την προσπάθεια αυτή, φιλοδοξούμε, εκτός από την αναβάθμιση του Μουσείου, να αναδείξουμε τη γεωπεριβαλλοντική φυσιογνωμία της Νάξου, συμπεριλαμβάνοντας τα σμυριδωρυχεία και όλα τα φυσικά και γεωλογικά ενδιαφέροντα του νησιού, καθιστώντας το Γεωλογικό Μουσείο ως σημείο αναφοράς» δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

Δείτε επίσης