Νάξος: Σε διαβούλευση η ΕΠΜ για τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000»-Ενημέρωση στη Νάξο στις 12/06

απο Cyclades Open
ΑΛΥΚΟ ΝΑΞΟΣ

Από τις 23/05 βρίσκεται αναρτημένη στην σελίδα του ΥΠΕΝ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ειδικότερα πρόκειται για την περιοχή: ΕΠΜ 8β:  Περιοχές Natura των Δωδεκανήσων (μέρους) και Κυκλάδων

Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ,  η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi και θα διαρκέσει έως και τις 23 Ιουνίου 2024. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των σχεδίων ΠΔ και των ΥΑ για τα σχέδια διαχείρισης.

Τι είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις Natura περιοχές

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των προστατευόμενων περιοχών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 ΕΠΜ και ΣΔ για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, μοιρασμένων σε 11 ομάδες περιοχών.

Το έργο προβλέπει την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχους όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της χώρας.

Οι ΕΠΜ θα υποδείξουν τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων τους, σε συνάρτηση με τα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους κάθε ομάδας περιοχών και σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.

Τα Σχέδια Διαχείρισης θα επιτρέψουν τη θέσπιση κανόνων άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις περιοχές της μελέτης. Το έργο της εκπόνησης των ΕΠΜ, ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την υλοποίηση του έργου των ΕΠΜ το ΥΠΕΝ (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας / Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, ως διευθύνουσα υπηρεσία) ανέθεσε το έργο σε ιδιώτες μελετητές μέσω σχετικών συμβάσεων, μετά τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Στη Νάξο

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή στο κοινό ημερίδα στο Δημαρχείο της Νάξου, κατά την οποία η ανάδοχος εταιρεία ΥΛΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, θα παρουσιάσει τη μελέτη που αφορά τις περιοχές Natura 2000. Η ενημερωτική ημερίδα θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στις 10:00-14:30.

Το link της διαβούλευσης για να προσθέσετε σχόλια ΕΔΩ

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης