Μάθε πού και πώς ψηφίζεις την Κυριακή 9 Ιουνίου για τις Ευρωεκλογές

απο Cyclades Open

Σε συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, θα σπεύσουν οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Δείτε που ψηφίζετε

Μπαίνοντας στο gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), και στην «Είσοδο στην υπηρεσία», θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα Πατέρα
  • Όνομα Μητέρας
  • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Δηλαδή, ο μοναδικός ειδικός εκλογικός αριθμός, τα προσωπικά σας στοιχεία, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε, η δημοτική ενότητα, ο δήμος, η περιφερειακή ενότητα, η Περιφέρεια, ο Νομός και φυσικά το εκλογικό κέντρο. Στο πεδίο του εκλογικού κέντρου φαίνεται η διεύθυνση και το link του χάρτη, το οποίο αν πατήσετε θα ανοίξει νέο παράθυρο από το γνωστό σε όλους, google maps.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα, καθώς για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές θα ισχύσει η επιστολική ψήφος.

Πώς ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024 – Πόσοι σταυροί μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο

Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές για την περίοδο 2024-2029.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Με ποια έγγραφα ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή:

  • Ταυτότητα ή
  • διαβατήριο ή
  • άδεια οδήγησης ή
  • βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Δείτε επίσης