Υπουργείο Παιδείας: Βράβευση των μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής

απο Cyclades Open

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας βραβεύτηκαν οι μαθητές που αποτελούν την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece”, η οποία κέρδισε τρία μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021”, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως και στην οποία συμμετείχαν εθνικές ομάδες από 191 χώρες.

Συγκεκριμένα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award στον τομέα της Υγείας, το ασημένιο μετάλλιο για το project «Πανάκεια» στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award και το χάλκινο μετάλλιο καθώς και την 3η θέση στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τα παιδιά και τόνισε, πως παρά την πανδημία και τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής, «καταφέρατε να συνεργαστείτε, αλλά και να βραβευτείτε». «Το Υπουργείο Παιδείας πιστεύει στη ρομποτική», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως, «για αυτό από το τρέχον σχολικό έτος η ρομποτική έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων».

Χαιρετισμούς απεύθυναν, επίσης, οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέτα Μακρή και ‘Αγγελος Συρίγος και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Το ρομπότ «Πανάκεια» έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα μικρό χώρο, να παρακολουθεί την πίεση, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως, να υπενθυμίζει τη λήψη και τη δοσολογία φαρμάκων, να λαμβάνει φωτογραφίες, να μπορεί να παρέχει οξυγόνο σε ένα ασθενή και μέσω μιας εφαρμογής να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό για την πορεία του ασθενή.

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής αποτελείται από 30 παιδιά από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών, που επιλέχθηκαν βάση των γνωσεών τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόλησή τους με τις επιστήμες και τέλος με την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η φετινή Ολυμπιάδα έχει θέμα Discover & Recover και σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τους νέους όλου του κόσμου να ερευνήσουν και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα θέτουν ως στόχο τους την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 σε τέσσερις τομείς: της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του περιβάλλοντος». Η Ελληνική Εθνική Ομάδα επέλεξε τον πολύ νευραλγικό τομέα της υγείας, μιας και με το περιβάλλον και την εκπαίδευση ασχοληθήκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδας Ρομποτικής “FIRST Global Challenge Team Greece” ξεκίνησε την πορεία της τον Μάιο του 2018 με τον συντονισμό του μη κερδοσκοπικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge διοργανώνεται από την FIRST Global, που ιδρύθηκε από την FIRST ® ως μη κερδοσκοπική κοινωφελής φιλανθρωπία με έδρα τις ΗΠΑ για να διοργανώνει την ετήσια Ολυμπιάδα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης