1 προς 6 οι πιθανότητες για έναν πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο

απο Cyclades Open

Ο φυσικός Μαξ Τέγκμαρκ (Max Tegmark) κάνει μια εκτίμηση των πιθανοτήτων για έναν επικείμενο ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, ίσως και Κίνας. Σύμφωνα με την τωρινή του εκτίμηση η πιθανότητα είναι ίση με την πιθανότητα να χάσει κανείς στη ρώσικη ρουλέτα με εξάσφαιρο πιστόλι: 1 προς 6.

Το αποτέλεσμα 30%x80%x70%~1/6 προκύπτει, σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, όπου οριζόντιος άξονας αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στα διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης, ενώ ο κατακόρυφος άξονας δείχνει πόσο ευνοϊκά είναι τα αποτελέσματα για τις δύο πλευρές.

Στο διάγραμμα «KABOOM» σημαίνει έναν γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας (3ος παγκόσμιος πόλεμος) που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα και να κοστίσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, ενώ «kaboom» με πεζά σημαίνει ρίψη πυρηνικών μόνο στην Ουκρανία. Οι ετικέτες στα γκρίζα κουτάκια δεν πρέπει να ληφθούν στην κυριολεξία: «Κόσοβο» και «Βιετνάμ» αναφέρονται σε σενάρια όπου η μία πλευρά κερδίζει οριστικά ( «Κόσοβο» σημαίνει ότι επιβάλλεται ο Γολιάθ, στην περίπτωσή μας η Ρωσία, πετυχαίνοντας προσάρτηση ή αυτονομία των περιοχών που διεκδικεί, ενώ «Βιετνάμ» σημαίνει ότι ο Δαυίδ, δηλαδή η Ουκρανία, κερδίζει). Οι όροι «Λιβύη», «Κορέα» και «Φινλανδία» αναφέρονται σε ενδιάμεσα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν διαρκή ελεγχόμενο συμβατικό πόλεμο, ψυχρό πόλεμο και μακροχρόνια ειρήνη, αντίστοιχα.

Οι γκρίζες ελλείψεις αντιπροσωπεύουν σχετικά βραχύβιες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο με τη μορφή μιας αυτο-επαναλαμβανόμενης κλιμάκωσης: αφού το «Κόσοβο» είναι μη-αποδεκτό από την Ουκρανία και τη Δύση, ενώ το «Βιετνάμ» είναι μη αποδεκτό από τη Ρωσία. Και οι δύο πλευρές κλιμακώνουν την ένταση, υπό τον φόβο της ήττας. Μια τέτοια κλιμάκωση ήταν και ποσοτική (περισσότερα όπλα, μεγαλύτερη κινητοποίηση) όσο και ποιοτική (δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου και της μεγαλύτερης γέφυρας της Ευρώπης στην Κριμαια, προσαρτήσεις και επιθετική ρητορική σχετικά με την χρήση πυρηνικών).

Η εκτίμησή του Max Tegmark είναι ότι η Ρωσία, της οποίας το ΑΕΠ είναι παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τη Δύση όσον αφορά την ποσοτική κλιμάκωση και ότι ο Πούτιν κατανοεί πως η μόνη του ευκαιρία να αποφύγει ένα «Βιετνάμ» είναι η ποιοτική κλιμάκωση του πολέμου, με την χρήση πυρηνικών όπλων. Είναι η τελευταία του λύση. Την περασμένη άνοιξη, ο Tegmark προέβλεψε ότι μόλις θα προέκυπτε απώλεια κατεχομένων εδαφών, θα προσαρτούσε αυτά που έλεγχε και θα μιλούσε για την πυρηνική άμυνα των νέων συνόρων της Ρωσίας…
Έτσι, θεωρεί πολύ απίθανο (<10%) ο Πούτιν να αποδεχθεί το «Βιετνάμ» χωρίς πρώτα να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων, γιατί διαφορετικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήταν τελειωμένος. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί επίσης εξαιρετικά απίθανο (<10%) ότι η Δύση θα δεχόταν ένα «Κόσοβο», όπου η Ρωσία με μια ειρηνευτική συμφωνία θα προσαρτούσε όσα εδάφη κατέλαβε στρατιωτικά. Κι αυτό, γιατί αν η Δύση ήθελε να λειτουργήσει κατευναστικά, θα είχε επιλέξει ένα σενάριο «Κούβας» το 2021, αποδεχόμενη το αίτημα της Ρωσίας να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι με μεγάλη (>80%) πιθανότητα, ο φαύλος κύκλος κλιμάκωσης θα τελειώσει μόνο με ένα από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα («Λιβύη» – «Κορέα» – «Φινλανδία») ή ‘kaboom’ με πεζά (χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία από τους Ρώσους).
Οι μέχρι τώρα διάφορες εκτιμήσεις της πιθανότητας ρίψης πυρηνικών στην Ουκρανία (kaboom) κυμαίνονταν από 5% έως 9%. Η τρέχουσα εκτίμηση του Tegmark είναι αρκετά μεγαλύτερη (30%).

Η πιθανότητα το «kaboom» (πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία) να οδηγήσει σε «KABOOM» (τρίτο παγκόσμιο πόλεμο) εξαρτάται προφανώς από τη δυτική απάντηση και την επακόλουθη δυναμική κλιμάκωσης. Ο Tegmark εκτιμά με υψηλή πιθανότητα 80% ότι η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να συμπεριλάβει ένα μη πυρηνικό στρατιωτικό χτύπημα κατά της Ρωσίας, δεδομένου ότι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη κάνει ήδη τέτοιες δηλώσεις. Οι επιλογές που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τη βύθιση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία δεν θα θεωρούσε ως κήρυξη πολέμου. Το πιο πιθανό σενάριο (70%) μετά από αυτό θα είναι μια ταχεία κλιμάκωση με ρωσικές αντεπιθέσεις αντιποίνων, με αποκορύφωμα την εκτέλεση των ολοκληρωμένων σχεδίων πυρηνικού πολέμου, για τον οποίο και οι δύο πλευρές προετοιμάζινται εδώ και δεκαετίες.

Οι Xia et al (Nature Food, 3, 586–596, 2022) εκτιμούν ότι ο πυρηνικός χειμώνας θα σκότωνε περίπου το 99% Ρώσων, Αμερικανών, Ευρωπαίων και Κινέζων, και οι πιο ισχυρές μεταπολεμικές οικονομίες που θα επιβιώσουν θα είναι στη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική και την Ωκεανία. Οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν και την Κίνα με πυρηνικά παρότι ο πυρηνικός πόλεμος θα είναι μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, για να αποτραπεί η ανάδυσή της ως η ισχυρότερη μεταπολεμική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Why I think there’s a one-in-six chance of an imminent global nuclear war

Πηγή: physicsgg.me
📸 Ilja Nedilko/Unsplash

Δείτε επίσης