11 ναυάγια στην Ελλάδα που είναι πλέον επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής

Πέντε στις Κυκλάδες

απο Cyclades Open

Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής είναι πλέον 11, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια, έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στα ναυάγια επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά αυτών και απαγορεύεται ρητώς η κατάδυση με διείσδυση στο εσωτερικό τους.

Η διείσδυση στο εσωτερικό του ναυαγίου δύναται να επιτραπεί αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν σχετικής απόφασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για τα εξής ναυάγια:

 1. Υπερωκεάνιο Βρετανικός (HMHS Britannic), Κέα
 2. Υπερωκεάνιο S/S Burdigala. Κέα
 3. Τροχοφόρο ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ, Κέα
 4. Φορτηγό ατμόπλοιο ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΑ, Μήλος
 5. Φορτηγό ατμόπλοιο ΣΙΦΝΟΣ, Μήλος
 6. Ατμόπλοιο MINNEWASKA, Μαράθι Κρήτης
 7. Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Όρμος Κύψας Κασσάνδρας Χαλκιδικής
 8. Ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής
 9. Τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, Αγ. Γεώργιος Ευβοίας
 10. Τσιμεντόπλοιο PIONEER I, Λιχάδες Ευβοίας
 11. Ατμόπλοιο VOLOS ύφαλος Λευτέρης, μεταξύ Πηλίου και Σκιάθου

6 20,

Σύμφωνα με τους όρους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, του περασμένου Μαρτίου, με την οποία καθορίζονται οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, ειδικότερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eea-shipwrecks@culture.gr τα προβλεπόμενα στοιχεία, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την διενέργεια της κατάδυσης.

Σημειώνεται ότι στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά. Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό.

Ηδη ετοιμάζεται η απόδοση περισσότερων ναυαγίων, μόλις ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή: NEWS247

Φωτογραφία: Unsplash

Δείτε επίσης