Εκλογές στη Γαλλία: Ανοίγουν οι κάλπες – Ανησυχητικά τα ποσοστά των αναποφάσιστων

απο Cyclades Open

Προσέρχονται στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κλείνει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν. Υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Αμφίρροπη κρίνεται η εκλογική ανάμετρηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, την ώρα που οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα, Κυριακή (10/04) για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η ψαλίδα ανάμεσα στους δυο υποψηφίους κλείνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας ακόμη και στη μία μονάδα, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει στους ψηφοφόρους, με τον πολιτικό αναλυτή Πασκάλ Περινό να σημειώνει πως “είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη, σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους”.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές, μολονότι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και αυτός, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και τη Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο. Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (8%).

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να χάνει μεν έδαφος, αλλά να κερδίζει και πάλι τη Λεπέν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51%.

Αυτή η μείωση της διαφοράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, ώρες προτού να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος.

Εκλογές στη Γαλλία: Στις κάλπες θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι

Υψηλά όμως αναμένονται και τα ποσοστά αποχής, καθώς πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ένας στους δυο Γάλλους είναι αναποφάσιστοι, ενώ είναι πιθανό πολλοί να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή.

“Είναι κάπως αόριστο, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, στην κάλπη”, σημείωσε χθες σε μια παρισινή αγορά η Ζαν Ντι Μασιό, μια 38χρονη καθηγήτρια μουσικής.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επίσης φόβους ότι το ρεκόρ αποχής της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί, ή το ποσοστό αποχής να ξεπεράσει αυτό του 2017 (22,2%), το οποίο ήταν επίσης υψηλό.

“Από τους ανθρώπους γύρω μου, κανένας δεν ψηφίζει και όλοι γκρινιάζουν”, σημείωνε σε παρισινή αγορά η Κριστίν Μαζό, μια 75χρονη συνταξιούχος.

Πηγή: NEWS247

📸France24
Διαβάστε: Εκλογές στη Γαλλία: Ποιοι είναι οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας και τι υπόσχονται

Δείτε επίσης