Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φιστίκια Αιγίνης από τον σεφ Γιώργο Τσούλη

απο Cyclades Open

Λαχταριστό, φρεσκοψημένο τσουρέκι, γεμιστό με πραλίνα και φιστίκια Αιγίνης. Ο απόλυτος γλυκός πειρασμός για το Πάσχα- και όχι μόνο, από τον chef Γιώργο Τσούλη! 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

200 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ.γ. ξηρή μαγιά (9 γρ.)
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 αυγά, medium
¼ κ.γ. μαχλέπι, θρυμματισμένο
¼ κ.γ. μαστίχα, θρυμματισμένη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
¾ κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

Υλικά για τη γέμιση

300 γρ. πραλίνα σοκολάτας
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα

Για το σερβίρισμα

Λευκή σοκολάτα, λιωμένη

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα, την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, με το γάντζο, για 7-8 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μία ωραία ζύμη.

    Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο. Μόλις ανακατευτεί, ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαλακό και μαστιχωτό ζυμάρι.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ½ – 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 40×45 εκ.

    Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της πραλίνας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά, πιέζοντας τις άκρες στο τέλος, ώστε να κλείσει καλά.

    Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση, με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30×15 εκ., την οποία έχουμε λαδώσει, και τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη.

    Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη και τις αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες να φουσκώσουν.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

    Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

    Αφαιρούμε τα γεμιστά τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, περιχύνουμε με όση λιωμένη λευκή σοκολάτα θέλουμε, πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

    Δείτε τις λεπτομέρειες, πολλές συνταγές και tips στην σελίδα του σεφ Γιώργου Τσούλη πατώντας ΕΔΩ


    Ο Γιώργος Τσούλης έχει αναλάβει πολλές επιτυχημένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων και έχει μοιραστεί τις μαγειρικές του ικανότητες μέσα από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το μοναδικό του ταπεραμέντο και την αμεσότητα στην επικοινωνία, ο Chef Γιώργος Τσούλης έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού που τον ακολουθεί πιστά και εμπιστεύεται τις συνταγές του που ανανεώνονται καθημερινά στο giorgostsoulis.com και στα social media @giorgos_tsoulis, ενώ κάθε Παρασκευή στις τέσσερις το μεσημέρι μοιράζεται μαζί μας νέο video μαγειρικής #ΜηΜασάς μέσα από το YouTube κανάλι του @GiorgosTsoulis.

    Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν δύο νέα μαγειρικά hotspot στην πόλη που φέρουν την υπογραφή του Chef, το COOK by GiorgosTsoulis που βρίσκεται στα Μελίσσια και αποτελεί ωδή στην Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα, ενώ παραθαλάσσια βρίσκεται το δεύτερο γαστρονομικό στέκι του, το Naval Seaside Gastrobar για fine dining και κορυφαίο brunch ακριβώς δίπλα στο νερό!

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας επέλεξε τον Γιώργο Τσούλη να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην εκστρατεία «Taste the Ocean» όπου μεγάλοι Chef της Ευρώπης μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά.

    Μετά την εκστρατεία “Taste the  Ocean”, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάστηκε και πάλι μαζί του προσκαλώντας τον Chef ως ομιλητή στην Έναρξη της Διάσκεψης Υψηλού Ενδιαφέροντος για την Πράσινη Εβδομάδα 2021 της ΕΕ, τη μεγαλύτερη ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που φέτος επικεντρώθηκε στη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση. 

    Τη χρονιά που πέρασε, ο οργανισμός Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy® και Greek Taste Beyond Borders τίμησε τον Γιώργο Τσούλη με τα βραβεία Chef της Χρονιάς και Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας, καθώς και με χρυσό μετάλλιο Quality & Taste από το estiatoria.gr.

    Αυτό τον καιρό ο Chef παράγει καθημερινά, μαζί με την ομάδα του, νέες πεντανόστιμες συνταγές για το site και τα digital media του στο cooking studio #tsoulomageiremata στα Μελίσσια, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής.

    Δείτε επίσης