Κατάρ: Αναμένεται να ανακοινωθεί έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών στην Γάζα

Διεθνής στολίσκος θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με δημοσίευμα της naftemporiki.gr h διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κάνοντας γνωστό ότι η έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών στην Γάζα θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών.

Διαβεβαίωσε επίσης πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την 4ημερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

«Δεν τελείωσε ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία με τη Χαμάς δεν θα σημαίνει το τέλος του πολέμου.

«Ακούγονται διάφορες ανοησίες, ότι μετά την επιστροφή των απαχθέντων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε, κοιτάζοντας και προς τα ακροδεξιά της κυβέρνησής του, που αντιδρούσε στη συμφωνία.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να φτάσουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους μας και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρξει κανένα μέρος που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παύση πυρός θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να προετοιμαστεί εκ νέου για μάχες.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ομήρων.

«Δύσκολες αποφάσεις»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των ακροδεξιών κομμάτων στο Ισραήλ, ακόμη και του κόμματος που συνεργάζεται με τον Νετανιάχου, που θεωρούν λάθος τη συμφωνία για την εκεχειρία, που δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στη συμφωνία. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Άμυνας δήλωνε νωρίτερα, μετά το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο, ότι το Ισραήλ έπρεπε να πάρει «δύσκολες αποφάσεις».

«Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες», είπε ο Γιόαβ Γκαλάντ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει στιγμή σε όλη αυτή την εκστρατεία – 45 ημέρες – που να μην σκέφτομαι τους ομήρους».

Ποιοι αντιδρούν

Η ακροδεξιά παράταξη του Θρησκευτικού Σιωνισμού, που συγκυβερνά, με επικεφαλής τους Μπεζαλάλ Σμόριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκιβίρ, δήλωσε ότι απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία, όπως και το Otzma Yehudit. 

Υπέρ της συμφωνίας πάντως δήλωσε ότι θα ψηφίσει το υπερ-ορθόδοξο κόμμα Shas.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία ομήρων, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων. Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο η συμφωνία συγκέντρωσε τις 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πέντε ψήφους από το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ, ανέφερε. Ο Θρησκευτικός Σιωνισμός και ο Otzma Yehudit μαζί έχουν έξι ψήφους.

«Ποιος τολμά να καταψηφίσει τη συμφωνία;»

Ενόσω διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 200 άτομα έξω από τη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, καθώς ενώθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Η Χάντας Καλντερόν, πέντε μέλη της οικογένειας της οποίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της, είναι όμηροι στη Γάζα, είπε ότι μαζί με την ελπίδα, υπάρχει και φόβος ότι θα χαθεί η ευκαιρία της συμφωνίας. 

«Ποιος αντιτάχθηκε στη συμφωνία; Ποιος τολμά να καταψηφίσει μια συμφωνία; Απλώς σώστε αυτούς που μπορείτε τώρα, ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί. Δεν μπορείτε να περιμένετε, τους βάζετε σε κίνδυνο», είπε.

«Πώς μπορείς να αντισταθείς; Σιγά σιγά θα τους φέρουμε όλους πίσω, θα παλέψουμε μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος, ας ξεκινήσουμε με τους ανήμπορους που δεν θα αντέξουν», πρόσθεσε η Καλντερόν.

Διεθνής στολίσκος θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα

Ένας στολίσκος από περίπου 1.000 σκάφη, που θα μεταφέρει πολίτες από 40 χώρες του κόσμου, θα φτάσει στην Τουρκία την Τετάρτη, με σκοπό την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, να ξεκινήσει για τη Λωρίδα της Γάζας για να «σπάσει» τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα και να μεταφέρει βοήθεια για τους αμάχους, όπως αναφέρει η efsyn.gr.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Haber7, σε κάποια από αυτά τα σκάφη θα επιβαίνουν και αντισιωνιστές Εβραίοι και όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα διαδηλώσουν ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με τους χιλιάδες αμάχους νεκρούς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η μεγαλύτερη ομάδα που συμμετέχει προέρχεται από τη Ρωσία (313 σκάφη) και η δεύτερη μεγαλύτερη από την Ισπανία (104 σκάφη), ενώ θα υπάρχουν σκάφη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Πολωνία κ.ά. Πρώτος σταθμός θα είναι τα κατεχόμενα στην Κύπρο, για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα συνεχίσουν για τη Γάζα.

Πρώτα θα σταματήσουμε στην Κύπρο και θα κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες. Η διαδρομή μας μετά την Κύπρο θα είναι το λιμάνι Ashtod του Ισραήλ. «Αυτή είναι μια αντίδραση και μια πράξη πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην απάνθρωπη σφαγή του Ισραήλ», είπε.

Οι διοργανωτές, που τονίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της αποστολής, ελπίζουν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν τον στολίσκο, θυμίζοντας το δραματικό περιστατικό με το σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, που μετείχε στον ειρηνικό στολίσκο με αίτημα «Ελευθερώστε τη Γάζα». Από την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές και τραυματίστηκαν ακόμη 60, ενώ τραυματίστηκαν και 6 Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού του Ισραήλ, μαζί με όλα τα πολιτικά πλοία που έρχονται για να υποστηρίξουν τη γενοκτονία», λέει ο Βολκάν Οκσού, εκπρόσωπος του τουρκικού σκέλους του στολίσκου. «Αλλά δεν θα έχουμε μαζί μας ούτε μαχαίρι, κανέναν οπλισμό».

«Θα κινηθούμε αυστηρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα επιστήσουμε την προσοχή όλου του κόσμου στη Γάζα για άλλη μια φορά και έντονα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κάποιοι θα πάρουν μαζί και τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Πηγή: efsyn.gr, naftemporiki.gr

📸twitter

Δείτε επίσης