Αφγανιστάν: Τηλεπαρουσιαστές καλύπτουν τα πρόσωπά τους σε ένδειξη υποστήριξης για τις γυναίκες

απο Cyclades Open

Την έμπρακτη υποστήριξή τους στις τηλεπαρουσιάστριες που υποχρεώνονται να καλύπτουν τα πρόσωπά τους κατόπιν εντολής των Ταλιμπάν, έδειξαν οι άνδρες στο Αφγανιστάν. Εμφανίστηκαν στον “αέρα” με μάσκες και υιοθέτησαν τη διαμαρτυρία #FreeHerFace.

Άνδρες τηλεοπτικοί παρουσιαστές στο Αφγανιστάν φορούν μάσκες προσώπου στον “αέρα” για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες τηλεπαρουσιάστριες, μετά την εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Σε μια διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάστηκε #FreeHerFace, άνδρες στο τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News φορούσαν μάσκες για να μιμηθούν την επίδραση της μπούργκας που οι γυναίκες συνάδελφοί τους αναγκάστηκαν να φορέσουν μετά την εντολή των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Βίας των Ταλιμπάν διέταξε όλα τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν μάσκες για τις γυναίκες παρουσιάστριες. “Η απόφαση ήταν οριστική και δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Πολλές παρουσιάστριες αψήφησαν την εντολή και εμφανίστηκαν με ακάλυπτα πρόσωπα, ωστόσο μόλις μια ημέρα μετά, εμφανίστηκαν εκ νέου με μπούργκα, υπό τον φόβο των κατακτητών.

📸AP

Η Lema Spesali, 27 ετών, παρουσιάστρια ειδήσεων για το 1TV στην Καμπούλ, είπε στον Guardian ότι έμαθε για το τελευταίο διάταγμα των Ταλιμπάν κατά την άφιξή τους στα γραφείο του δικτύου το πρωί της Κυριακής.

“Δύο μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο γραφείο μας και είπαν ότι η απόφαση για την υποχρεωτική μπούργκα για τις γυναίκες πρέπει να εφαρμοστεί. Είχαμε μια συνάντηση και έπρεπε να αποδεχτούμε την εντολή των Ταλιμπάν, αλλά αποφασίσαμε ότι οι άνδρες συνάδελφοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκες και να σταθούν δίπλα στις γυναίκες συναδέλφους”, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών κυριαρχίας των Ταλιμπάν, η παρουσιάστρια αναγκάστηκε επίσης να αλλάξει τα αγαπημένα της πολύχρωμα ρούχα με μακριά φορέματα, ενώ δηλώνει απογοητευμένη και σοκαρισμένη από το τελευταίο “χτύπημα”.

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να πάρω οξυγόνο”, είπε.

Ένας 29χρονος άνδρας παρουσιαστής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε στον Guardian ότι αυτός και άλλοι άνδρες συνάδελφοί του είχαν φορέσει μάσκες για να δουλέψουν τις τελευταίες δύο ημέρες. Όταν η διαταγή των Ταλιμπάν έφτασε στο γραφείο τους, είπε, οι γυναίκες συνάδελφοι ήταν σαφώς απογοητευμένες.

“Το να βγαίνεις στον “αέρα” ενώ φοράς μάσκα είναι πολύ ενοχλητικό. Όταν μεταδίδω τα νέα με μάσκα, νιώθω ότι κάποιος με έχει αρπάξει από το λαιμό και δεν μπορώ να μιλήσω”.

Πηγή: NEWS247

Φωτογραφία εξωφύλλου: AP

Δείτε επίσης