Αίτημα από τη ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

απο Cyclades Open

Στο παρά ένα το αίτημα της εταιρείας, που ενδέχεται να φέρει αναβολή στην εκδίκαση των συλλογικών αγωγών κατά της ληστρικής ρήτρας. Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα.

Σε μια αναμενόμενη κίνηση και μάλιστα μία ημέρα προτού ξεκινήσει η εκδίκαση των δύο μεγάλων συλλογικών αγωγών των καταναλωτικών ενώσεων (ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής προχώρησε η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ σε τηλεγράφημά του, η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για το θέμα που έχει φέρει εκτόξευση στους λογαριασμούς ρεύματος και έχει προκαλέσει ανεπανάληπτη ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η συζήτηση στον ‘Αρειο Πάγο επί του αιτήματος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου, ενώ ενδέχεται οι δίκες που έχουν προσδιοριστεί μέχρι τότε να πάρουν αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι για την 1η Ιουνίου ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν οι δύο μεγάλες συλλογικές αγωγές από το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ και το Πρωτοδικείο καλείται αύριο να αποφασίσει εάν θα κρίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται δεδομένο.

Πάντως, από την πλευρά των καταναλωτικών ενώσεων αναμένεται να έρθει απάντηση με αίτημα προσωρινής διαταγής, με την οποία θα ζητείται η απαγόρευση ρευματοκοπών για μη πληρωμή της ρήτρας, για το διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιείται η πιλοτική δίκη.

Σε κάθε περίπτωση εάν η ειδική επιτροπή του Αρείου Πάγου αποφασίσει για το παραδεκτό της πιλοτικής δίκης και κάνει δεκτή την αίτηση, ο Άρειος Πάγος έχει την υποχρέωση βάσει νόμου να δικάσει και να βγάλει απόφαση το αργότερο σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η υπόθεση των συλλογικών αγωγών πάει αρκετά πίσω.

Πέρα, πάντως, από αυτές τις εξελίξεις, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν και άλλες συλλογικές αγωγές κατά άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης