Αμοργός: 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «H Αμοργιανή Mαστοριά» 10-14 Οκτωβρίου

απο Cyclades Open

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που ξεκίνησε χτες 10 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου στην Αμοργό.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Cyclades Preservation Fund, κρίνεται σκόπιμη η συνέχεια της δράσης, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποτελέσματά της και να επεκταθεί η μελέτη και ενασχόληση με το αντικείμενο της ξερολιθιάς.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η συνέχεια της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τις μεθόδους διαχείρισης της γης και του νερού, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, με την ενεργό συμμετοχή τριών ντόπιων μαστόρων, μαθητευόμενων εργατών, των μαθητών του νησιού αλλά και συμμετέχοντες επισκέπτες.

Η δράση θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
  • Τις εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων και της δημιουργίας καλντεριμιού, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, με την προετοιμασία του πεδίου.
  • Το πρακτικό κομμάτι υλοποίησης της κυρίως δράσης, του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 και θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης των ξερολιθικών κατασκευών. Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τρεις ντόπιους μάστορες και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων. Στις εργασίες θα παρευρεθούν και οι μαθητές της Αμοργού, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής.
  • Το θεωρητικό κομμάτι της κυρίως δράσης του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, με ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, ειδικούς στους τομείς της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών τεχνών, υλικών και διαχείρισης υδατικών πόρων. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Παράλληλα, προβλέπεται η παρουσίασή τους στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

Οι εργασίες του Εργαστηρίου, τόσο στο πεδίο όσο και μέσα από τις διαλέξεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις, στοχεύουν στην ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς και της σημασίας των ξερολιθικών κατασκευών στο κυκλαδίτικο τοπίο. Ιδιαίτερα νησιά όπως η Αμοργός, τα οποία διατηρούν ακόμα μεγάλα τμήματα του άγριου τοπίου τους ανέπαφα, αποτελούν τα ιδανικά πεδία εφαρμογής πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την προστασία και ενδυνάμωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των παραδοσιακών πρακτικών.

Φέτος, το Εργαστήριο Ξερολιθιάς θα υλοποιηθεί πλησίον του πεδίου εφαρμογής της δράσης «Η Ιστορία του Νερού», η οποία αφορά στην αποκατάσταση της δεξαμενής σε μία από τις παραδοσιακές πηγές νερού έξω από το χωριό Λαγκάδα. Η συγκυρία αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά για τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης νερού, σημαντικό κομμάτι των οποίων αποτελούν και οι αναβαθμίδες (χτια) με τους ξερολιθικούς τους τοίχους υποστήριξης.

Δείτε επίσης