Ανακαλύφθηκε μια νέα ομάδα αίματος που έως τώρα στοίχιζε ζωές εμβρύων

Νίκη Μπάκουλη/News247

απο Cyclades Open

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια ομάδα αίματος ανήκουμε, αν ο μη γένοιτο μας συμβεί κάτι και χρειαστούμε μετάγγιση. Βλέπετε, εάν δεν πάρουμε το αίμα της ομάδας μας, ενδέχεται να προκληθεί συσσώρευση αιμοσφαιρίων. Κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Χάριν των αντιγόνων, αν κάποιος λάβει μη συμβατό αίμα από δότη το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει αυτά τα αντιγόνα ως ξένα και τα ‘πολεμά’. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η ομάδα αίματος (ή ο τύπος αίματος) είναι ταξινόμηση βασισμένη στην παρουσία ή την απουσία κληρονομούμενων αντιγονικών συστατικών, στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων. Τα αντιγόνα ανήκουν στο σύστημα ΑΒΟ. Μπορεί να είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γλυκοπρωτεΐνες και γλυκολιπίδια.

Η Διεθνής Εταιρία Μετάγγισης Αίματος έχει αναγνωρίσει συνολικά 43 συστήματα ομάδων αίματος. Οι τέσσερις κύριοι τύποι είναι Α, Β, Ο και ΑΒ.

Αν έχετε ομάδα τύπου Α, σημαίνει ότι στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων υπάρχει αντιγόνο τύπου Α και ούτω καθ εξής.

Όσοι ανήκετε στην Ο δεν έχετε αντιγόνα τύπου Α ή Β και μπορείτε να δώσετε αίμα σε όλες τις ομάδες.

Κάτι που δεν ισχύει για όσους έχουν τύπο ΑΒ.

Μετά υπάρχει το σύστημα ομάδας αίματος αντιγόνων Ρέζους -στα οποία είμαστε θετικοί ή αρνητικοί. 

Μέσα στα χρόνια υπάρχει αύξηση στις καταγραφές περιπτώσεων εγκύων που κυοφορούν έμβρυο με διαφορετική ομάδα αίματος.

Κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για το βρέφος.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Είναι κάτι που ‘αποκωδικοποίηθηκε’ σε πρόσφατη μελέτη.

Το 1982 ερευνητές περιέγραψαν για πρώτη φορά ένα ασυνήθιστο αντιγόνο σε δείγμα αίματος που ενημέρωνε ότι υπάρχει μία ακόμα μυστηριώδης ομάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, αυξήθηκαν οι άνθρωποι με τα ασυνήθιστα και σπάνια αντιγόνα και οι επιστήμονες επανήλθαν για να λύσουν το μυστήριο.

Το 2020 μια ομάδα ερευνητών ονόμασε αυτή τη νέα ομάδα ως MAM-αρνητική. Είχε επιβεβαιωθεί σε 11 άτομα παγκοσμίως. Όλος ο πλανήτης ωστόσο, δούλευε για να λύσει το μυστήριο.

Η απώλεια που οδήγησε στην εντατικοποίηση των προσπαθειών

Στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την απώλεια ενός εμβρύου στο οποίο είχε διαπιστωθεί πρόβλημα στο αίμα, με τις μεταγγίσεις να προκαλούν εγκεφαλική αιμορραγία η προσπάθεια κατανόησης εντάθηκε η έρευνα.

Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει περίεργα αντισώματα στη μητέρα. Σε ανάλυση έγινε η ανακάλυψη: το αίμα της ήταν εξαιρετικά σπάνιου τύπου και ενδεχομένως να ήταν ασυμβίβαστο με το αίμα του μωρού.

Πιθανότατα αυτό ώθησε το ανοσοποιητικό της σύστημα να παράγει αντισώματα κατά του αίματος του μωρού της, τα οποία στη συνέχεια διέσχισαν τον πλακούντα και έβλαψαν το μωρό.

Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη, το 44ο σύστημα ταξινόμησης, συνδέεται με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πριν τη συγκεκριμένη δουλειά, ήταν γνωστό πως το γονίδιο της πρωτεΐνης Piezo1 -χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει πότε συμπιέζεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια- απαιτούσε την προσθήκη του αντιγόνου Er στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας και μέθοδοι προσδιορισμού αλληλουχίας DNA, για να δείξουν ότι το Er είναι ένα νέο σύστημα ομάδας αίματος.

Τόνισαν ότι “τα αντισώματα που στρέφονται εναντίον δύο νέων αντιγόνων Er υψηλής συχνότητας, σχετίζονται με σοβαρή αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού”.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι σε περίπτωση αναντιστοιχίας μεταξύ μητέρας και μωρού, τα αντισώματα στο αίμα της μητέρας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αγέννητο παιδί.

Έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως ο νέος αυτός τύπος αίματος (Er) θα έχει προστεθεί στις επίσημες λίστες, στη συνάντηση της Διεθνούς Εταιρίας Μετάγγισης Αίματος.

Μελετητές από όλον τον πλανήτη, διαβεβαιώνουν ότι το εύρημα αυτό  είναι σαν να ανακαλύφθηκε ένας νέος πλανήτης.

Στην πράξη, μπορεί να βοηθήσει εγκύους και τα μωρά τους, όταν υπάρχει ασυμβατότητα -και έτσι δεν γίνεται μετάγγιση αίματος στο μωρό στη μήτρα.

Τώρα που οι περιπτώσεις ασυμβατότητας αίματος μπορούν δυνητικά να αποδοθούν στην ομάδα αίματος Er, αυξάνεται η πιθανότητα σωστής διάγνωσης ενός τέτοιου προβλήματος και άρα αντιμετώπισης.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν ερυθρά αιμοσφαίρια που θα μπορούσαν να προσφερθούν στους ασθενείς με το ‘ενοχλητικό’ αίμα, για σκοπούς μετάγγισης.

Πηγή: News247/Νίκη Μπάκουλη

📸 Ousa Chea/Unsplash

Δείτε επίσης