Ανατροπή στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία – Τι δήλωσε

απο Cyclades Open

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, αφήνοντας τον Ρίσι Σουνάκ τον επικρατέστερο υποψήφιο για να αναδειχθεί πρωθυπουργός της Βρετανίας στη θέση της Λιζ Τρας.

Γιατί αποσύρεται ο Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν είχε δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά είχε πει στους υποστηρικτές του ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη επτά υπουργών: Jacob Rees-Mogg, James Cleverly, Anne-Marie Trevelyan, Nadhim Zahawi, Alok Sharma, Simon Clarke και Chris-Heaton Harris.

Αφού διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική, ο Τζόνσον μίλησε με τους αντιπάλους του Σουνάκ και Πένι Μόρνταουντ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια πολιτικής επιστροφής του.

Ωστόσο, ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αφού μέχρι το απόγευμα της Κυριακής έφτασε να έχει δηλώσει μόλις 60 υποστηρικτές – πολύ κάτω από το όριο των 100 βουλευτών που απαιτείται για να μπει στο ψηφοδέλτιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος παρά το γεγονός ότι έχει την απαιτούμενη υποστήριξη των βουλευτών. Είπε ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτό δεν θα ήταν απλώς το σωστό», καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Είπε ότι λόγω της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με τους Sunak και Mordaunt, «φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην επιτρέψω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει». «Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης