Ανησυχητική παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας – τι ισχύει στην Ελλάδα

ECDC - European Centre for Disease Prevention & Control

απο Cyclades Open

Μετά τις αναφορές κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκαν κρούσματα και σε παιδιά στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν εννέα περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 6 ετών στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία βρέθηκαν επίσης θετικά για αδενοϊό.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν τα κρούσματα. Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Η ομάδα περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι η μολυσματική αιτία είναι η πιο πιθανή με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υπό διερεύνηση κρουσμάτων.

Το ECDC συνεργάζεται με ομάδες σε κάθε μία από τις χώρες που αναφέρουν τα κρούσματα, μαζί με τον ΠΟΥ και άλλους βασικούς εταίρους για την υποστήριξη των συνεχιζόμενων ερευνών. Το ECDC διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς αυτές καθίστανται διαθέσιμες, καθώς και εργαλείων για τις έρευνες.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο οργανισμός συνέχισε την ανταλλαγή όλων των διαθέσιμων πληροφοριών με τις χώρες μέσω του δικτύου ηπατίτιδας και με τις κλινικές οργανώσεις Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Ήπατος και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ESCMID.

Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί το γεγονός αυτό μέσω των δραστηριοτήτων του για την ενημέρωση σχετικά με την επιδημία και θα βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

Επιδημιολογική εικόνα

Στις 5 Απριλίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας μεταξύ προηγουμένως υγιών παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών από τη Σκωτία.

Στις 12 Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι, εκτός από τα κρούσματα στη Σκωτία, υπήρχαν περίπου 61 επιπλέον κρούσματα υπό διερεύνηση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών.

Στις 14 Απριλίου, η Σκωτία ανέφερε ότι από τα 13 υπό διερεύνηση κρούσματα δύο ζεύγη κρουσμάτων συνδέονταν επιδημιολογικά.

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίαζαν κλινικά σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) μεγαλύτερα από 500 IU/L) και πολλά κρούσματα είχαν ίκτερο. Ορισμένα από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τα περισσότερα περιστατικά δεν είχαν πυρετό. Ορισμένα από τα περιστατικά χρειάστηκαν περίθαλψη σε εξειδικευμένες μονάδες ήπατος για παιδιά και μερικά είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι αρχικές υποθέσεις της ομάδας περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αιτιολογική προέλευση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν σε μολυσματικό παράγοντα ή πιθανή τοξική έκθεση. Δεν εντοπίστηκε καμία σύνδεση με το εμβόλιο COVID-19 και οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου προς τα περιστατικά σχετικά με τα τρόφιμα, τα ποτά και τις προσωπικές συνήθειες απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια κοινή έκθεση.

Οι τοξικολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανή δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας και των κλινικών χαρακτηριστικών των περιπτώσεων.

Οι εργαστηριακές έρευνες των περιπτώσεων απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Από τα 13 περιστατικά που αναφέρθηκαν από τη Σκωτία και για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις, τρία βρέθηκαν θετικά για λοίμωξη από SARS-CoV-2, πέντε βρέθηκαν αρνητικά και για δύο τεκμηριώθηκε ότι είχαν υποστεί λοίμωξη κατά τους τρεις μήνες πριν από την παρουσίαση. Έντεκα από αυτά τα 13 κρούσματα είχαν αποτελέσματα για εξέταση αδενοϊού και πέντε βρέθηκαν θετικά.

Ελλάδα

«Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το ECDC και τον ΠΟΥ και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

ECDC-European Centre for Disease Prevention & Control/EURACTIV

Δείτε επίσης