Σύρος: Μετά το Πάσχα το έργο για το Γεωμουσείο

Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

απο Cyclades Open

Ολοκληρώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του κτιρίου “Κορνηλάκη” στη Σύρο, στο οποίο θα λειτουργήσει το Γεωμουσείο – εκθετήριο στο νησί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, μετά το Πάσχα θα προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης η οποία συνοδεύει το έργο της ανάπτυξης του Γεωτουρισμού στο νησί, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου ρωτήθηκε σχετικά, τονίζοντας πως η προώθηση του έργου του Γεωμουσείου πλέον μπαίνει σε μία τροχιά, παρά τις δυσκολίες στο κομμάτι των προμηθειών, δεδομένης της αύξησης του κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού, λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Πάντως, ξεκαθάρισε πως αμέσως μετά το Πάσχα, συνεργείο της Καθαριότητας θα προχωρήσει σε μεταφορά πραγμάτων και καθαρισμό του χώρου που θα “στηθεί” το Γεωμουσείο, ώστε σταδιακά να παίρνει μορφή το εκθετήριο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο είναι ένα έργο που περιλαμβάνει τα εξής: α. Τη δημιουργία μίας υποδομής για γεωτουρισμό, κυρίως ένα Γεωλογικό Εκθετήριο και μία σειρά Geopaths, β. Το σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Γεωπάρκου, γ. υποστήριξη προγραμμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινότητα για τη φυσική κληρονομιά και τη διατήρησή της.

Προχωρά το ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο

Όσον αφορά το σκέλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συνεργασία του με τον Δήμο για το κομμάτι της έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του Γεωμουσείου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ανέφερε τα εξής. “Το Πανεπιστήμιο δουλεύει την ερευνητική εργασία, ήδη εδώ και κάποιους μήνες. Το ένα σκέλος είναι αυτό, προχωρά κι έχει προσλάβει κι ερευνητές και γίνεται η συγκεκριμένη ερευνητική δουλειά” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας πως αυτό το κομμάτι δεν είναι στην ευθύνη του Δήμου άμεσα.

Πρέπει να υπενθυμιστεί βέβαια, πως, το έργο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Γεωμουσείο είναι σημαντικό και απαιτεί μεταξύ άλλων τα παρακάτω: α) κριτική ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας για την γεωλογική σημασία της Σύρου, β) συσχεδιαστική έρευνα με τους συνεργαζόμενους γεωλόγους πανεπιστημιακούς για την κατασκευή μοντέλων απεικόνισης των γεωλογικών διεργασιών και σχηματισμών, γ) συσχεδιαστική έρευνα με τοπικούς εμπειρογνώμονες για την αναγνώριση και τεκμηρίωση της γενικότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (ιστορικής, αρχαιολογικής, χλωρίδας και πανίδας, αγροτικής παραγωγής (π.χ. άνυδρη καλλιέργεια, μελισσοκομία, κ.α.), σχετικής με θρησκεία, λατρεία, έθιμα, κ.α.) για σημεία ενδιαφέροντος των geopaths, δ) σχεδίαση και κατασκευή των γεωλογικών σχηματισμών σε φυσικά και ψηφιακά 3Δ μοντέλα (ψηφιακό περιεχόμενο), ε) επαναληπτική σχεδίαση πρωτότυπων φυσικών αλληλοεπιδράσεων (διαδράσεων) των χρηστών με το ψηφιακό περιεχόμενο, (στ) επαναληπτικές δοκιμές με χρήστες των διαδραστικών εφαρμογών για θέματα ευχρηστίας, προσβασιμότητας και εμπειρίας του χρήστη, με έμφαση στους επισκέπτες του εκθετηρίου (και ιδιαίτερα τα παιδιά και μαθητές για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις) και επισκέπτες των μονοπατιών (δηλαδή πεζοπόρους και τουρίστες διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων χρήσης νέων τεχνολογιών).

Δυσκολίες στην προμήθεια για το Γεωμουσείο και καθυστέρηση

Εν συνεχεία, για το κομμάτι που αφορά τον Δήμο και συνδέεται με τη διαμόρφωση του χώρου που θα λειτουργήσει το Γεωμουσείο, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε σαφής ως προς το στάδιο των ενεργειών.

“Όσον αφορά τον Δήμο, ολοκληρώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για το Γεωμουσείο και μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε” ανέφερε αρχικά, απαντώντας και στο αν ο Δήμος θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι και τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε και έχει προσδιοριστεί η καταληκτική ημερομηνία του έργου.

“Θα το προσπαθήσουμε, θα το παλέψουμε. Πλην όμως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις προμήθειες λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και επειδή είναι πολύ εξειδικευμένα τα πράγματα που θέλουμε, υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια του Γεωμουσείου” γνωστοποίησε ο ίδιος, εξηγώντας πως έχει αλλάξει το οικονομικό κομμάτι, λόγω ακρίβειας και αύξησης τιμών σε βασικά υλικά.

“Είναι παραπάνω τα χρήματα που θα απαιτηθούν. Για το ένα σκέλος που αφορά τον Δήμο ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολυετία για να σπάσει ο προϋπολογισμός το 2022 και το 2023. Δηλαδή να εκταμιευθεί ένα μέρος του και το 2023. Αυτό είναι μία δαπάνη που εκτινάχθηκε μετά τη μελέτη και λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών” πρόσθεσε ο εντεταλμένος σύμβουλος, μιλώντας παρακάτω και για το θέμα της καθυστέρησης με το οποίο προχωρά το έργο.

“Υπάρχει καθυστέρηση. Ναι. Η οποία σε έναν βαθμό είχε ξεκινήσει με το Υπουργείο που επί ενάμιση χρόνο μας ταλαιπωρούσε για να μας δώσει την τροποποίηση. Στην πορεία, μετά, ολοκληρώθηκε η μελέτη που δεν είχε ολοκληρωθεί και τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας ώστε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε μετά το Πάσχα” συμπλήρωσε, απαντώντας και για το θέμα των διαμορφώσεων στο εσωτερικό του κτιρίου.

Πίεση ώστε να “τρέξει” εντός του 2022

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει ελευθερώσει τον χώρο που θα λειτουργήσει το Γεωμουσείο, στο κτίριο που σήμερα αποτελεί και Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέφερε τα ακόλουθα: “Δεν έχουμε ολοκληρώσει. Έχουμε κανονίσει συνεργείο ώστε μετά το Πάσχα να προχωρήσουμε – είμαστε σε επαφή μαζί τους – και με τη βιβλιοθηκάριο του Πανεπιστημίου, η οποία πρέπει να κανονίσει που θα πάει τι καθώς είναι δικό τους το υλικό.

Έχω μιλήσει με το συνεργείο από την Καθαριότητα ώστε μετά το Πάσχα να πάνε και να ξεκινήσουν τη μετακόμιση”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, σημείωσε πως, “Το παρακολουθούμε το θέμα του Γεωμουσείου. Είναι ένα δύσκολο αντικείμενο που έχει δύσκολο υλικό και πέρα από το ότι είναι εξειδικευμένο είναι και εξεζητημένο γιατί πολλά υλικά θα έρθουν από το εξωτερικό. Υπάρχει δυσκολία, αλλά μόλις ξεκινήσουν να δουλεύουν στο μουσείο θα μπει μία τάξη”.

Σχετικά με το αν θα απαιτηθεί παράταση του έργου και αν αυτή είναι εφικτό να δοθεί τόνισε τα εξής: “Εφόσον απαιτηθεί θα πάρει παράταση. Θεωρώ ότι είναι εφικτό αυτό. Δηλαδή αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε και χρειαστούμε και λίγο διάστημα από το 2023, ναι, θα το κάνουμε. Όμως η πίεση θα ασκηθεί για να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι το 2022”.

Υπενθυμίζεται τέλος πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 367.285 ευρώ. Αυτό το ποσό αναλύεται σε επιμέρους ποσά και ειδικότερα, για τη δημιουργία Γεωμουσείου θα απαιτηθούν 242.310 ευρώ, για τα Γεωμονοπάτια θα προωθηθεί ποσό 56.700 ευρώ, για την Τεκμηρίωση 37.930 ευρώ και για όλες τις δράσεις Δημοσιότητας το ποσό των 30.345 ευρώ.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Άννα – Τερέζα Δαλμυρά

Δείτε επίσης