Αύριο το μεσημέρι η ορκωμοσία του Ιω. Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού-Την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί η Κυβέρνηση

Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

απο Cyclades Open

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, όπως έγινε γνωστό έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε στον κ. Σαρμά την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν υπουργεία – κλειδιά μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή (26/5).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα τη δεδομένη στιγμή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται αλλαγές- είναι τα εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εξωτερικών οδεύει προς τον πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη. Πρόκειται για έμπειρο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Χρέη υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας αναμένεται να αναλάβει, πιθανότατα, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης, μεταξύ άλλων, έχει ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Υπουργείο Υγείας: Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει μέχρι τις εκλογές η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα παραδώσει τη θέση στην υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, σε μια τυπική τελετή «παράδοσης–παραλαβής» που θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους. Μάλιστα, η κυρία Κοτανίδου έχει ήδη προτείνει στους στενούς συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν και αυτοί στις θέσεις τους.

Υπουργείο Παιδείας: Υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας το 2012, ή η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Το χαρτοφυλάκιο του υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα καταλήξει, πιθανότατα, στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση.

Τα επόμενα βήματα

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 25η Ιουνίου.

Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεδριάσει την Πέμπτη (25/5) στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00 το απόγευμα.

Με πληροφορίες από naftemporiki, news247

Δείτε επίσης