Αυθαίρετα και μπράβοι με θέα τους ανεμόμυλους της Μυκόνου

Μάνος Φραγκιουδάκης | The Magazine-News247

απο Cyclades Open

Όταν οι Γίγαντες πολέμησαν τους Θεούς του Ολύμπου, οι τελευταίοι αντεπιτέθηκαν με τη βοήθεια του Ηρακλή. Κατά τη Γιγαντομαχία, κάποιοι κατέφυγαν στη Μύκονο, όπου ο Ηρακλής τους εξόντωσε, θάβοντάς τους εκεί, κάτω από τους επιβλητικούς βράχους που βρίσκονται σε όλο το νησί. Αυτά όμως είναι Μυθολογία.

Σήμερα, το νησί με την ομορφότερη ίσως Χώρα του Αιγαίου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για μια σειρά από μάχες που περιέχουν παράνομες δομήσεις, ξυλοδαρμούς, μπράβους και μαφιόζικες πρακτικές. Σε μια γη που τις τελευταίες δεκαετίες έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά, η μάχη γίνεται για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα τετραγωνικά πάνω της.

Οι φαραωνικές κατασκευές της τελευταίας δεκαετίας, που ενίοτε συνοδεύονται από ξυλοδαρμούς με τελευταίο θύμα τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρό, συνοδεύονται από την παράλληλη απαξίωση ή και απομάκρυνση των κρατικών υπηρεσιών από το νησί. Άλλωστε το να ισχυριστεί κάποιος πως αν υπήρχε η βούληση να προστατευτεί η περιοχή θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν οι παρατυπίες και να κατεδαφιστούν ανά πάσα στιγμή παράνομα κτίσματα, μόνο ως κωμικό μπορεί να εκληφθεί. Στον χάρτη που ακολουθεί έχουν εντοπιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παραβάσεις.

Αυθαίρετα και μπράβοι με θέα τους ανεμόμυλους της Μυκόνου
Μερικές από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Ο Μανώλης Ψαρρός, που πριν από μερικές μέρες χτυπήθηκε βάναυσα, νύχτα, σε ένα στενό κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα, έχει εκδώσει μαζί με τους συναδέλφους του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόνο το 2022, 18 σήματα διακοπής εργασιών σε παράνομες εργασίες. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση εστιατορίου-beach bar στην παραλία του Πανόρμου, το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς επεκτείνεται, καταλαμβάνοντας πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλίας. Το κατάστημα είχε σφραγιστεί το 2016 για σειρά παραβάσεων, ωστόσο δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει. Στη συνέχεια άλλαξε ΑΦΜ και εξακολούθησε την λειτουργία του.

Μια συνάδελφός του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει ασχοληθεί επίσης και με την περίπτωση της περιοχής κάτω από τους μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου, όπου ένα ιστορικό μαγαζί έχει αγοραστεί από το 2022 από την ίδια ιδιοκτησία με την επιχείρηση στον Πάνορμο. Και εκεί είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις, ενώ στις 7 Μαρτίου, την ημέρα της επίθεσης στον Ψαρρό στην Αθήνα, στο κτίριο του δήμου Μυκόνου συνεδρίαζε η επιτροπή ποιότητας ζωής, παρουσία της εργαζόμενης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με θέμα την συγκεκριμένη τοποθεσία. Η ίδια υπάλληλος έχει χειριστεί και μια τρίτη υπόθεση, ενός μπαρ στη Χώρα της Μυκόνου που λειτούργησε παράτυπα το 2022 και έκλεισε από τις δημοτικές υπηρεσίες στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Η Αστυνομία εξετάζει αν η μαφιόζικη επίθεση συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οι δύο τοποθεσίες, αυτή της παραλίας του Πανόρμου και αυτή της περιοχής στους ανεμόμυλους, ήταν οι πρώτες στις οποίες έγιναν αυτοψίες την Τρίτη 28 Μαρτίου, όταν κλιμάκια της πολεοδομίας, της Eφορείας Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας αποβιβάστηκαν στη Μύκονο για πρώτη φορά μετά τον ξυλοδαρμό του Ψαρρού…

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Μάνου Φραγκιουδάκη στο The Magazine του News247.gr πατώντας εδώ

📸Johnny Africa/Unsplash

Δείτε επίσης