Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024: Blue Monday είναι…θα περάσει!

Επιμέλεια: Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024: Blue Monday είναι...θα περάσει!

Η σημερινή Δευτέρα (15.01.2024) είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και σύμφωνα με την….”παράδοση” είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του έτους! Είναι η περιβόητη Blue Monday ή Μπλε Δευτέρα ή απλώς Δευτέρα κι αν το θέλετε επί το ελληνικότερο “Βουρκωμένη Δευτέρα/η χειρότερη μέρα”.

Τι συμβαίνει όμως και ειδικά αυτή η Δευτέρα μονοπωλεί την μελαγχολία μας, περισσότερο απ’ ότι οι Δευτέρες του υπόλοιπου χρόνου, όπου τρέχουμε ξέγνοιαστοι στα λιβάδια -τί, όχι;-χαζεύοντας τα σύννεφα στον ουρανό με μια μαργαρίτα στο στόμα;

Πώς προέκυψε η Blue Monday;

Η Blue Monday λοιπόν προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εταιρείας Sky Travel το 2005, στο οποίο ισχυριζόταν ότι υπάρχει μία ημέρα του έτους που όλοι είναι λίγο πιο… θλιμμένοι! Αυτή η καταθλιπτική ημέρα είναι μέσα στον μήνα Ιανουάριο και συνήθως πέφτει την τρίτη Δευτέρα του μήνα.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες αυτή η καταθλιπτική ημέρα υπάρχει μόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, επειδή ένας από τους κύριους παράγοντες του τύπου που την ορίζει είναι οι καιρικές συνθήκες. Όπως και να έχει η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται τον τύπο, ούτε την ύπαρξη της ημέρας θεωρώντας την Blue Monday μέρος μιας ψευδοεπιστημονικής θεωρίας.

Παρ’ όλα αυτά πολλά άτομα εξακολουθούν να πιστεύουν αυτή τη θεωρία, θεωρώντας δηλαδή ότι η Blue Monday είναι κάπως πιο… μελαγχολική από ότι οι άλλες ημέρες του χρόνου.

Ποια είναι η φόρμουλα υπολογισμού;

Το μακρινό 2004 -που στην Ελλάδα ζούσαμε σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων και κάθε μέρα ήταν happy-ο Cliff Arnal, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δημιούργησε μία μαθηματική φόρμουλα της «Blue Monday», που είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που “υπολογίζει” την Bluemonday.

Για τον “μαθηματικό” υπολογισμό της Blue Monday λαμβάνονται υπόψιν ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
  2. Τα χρέη του καθενός σε συνάρτηση με την ικανότητα αποπληρωμής τους.
  3. Το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα.
  4. Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει προκειμένου να έχει αρχίσει η αποτυχία των στόχων που θέσαμε την Πρωτοχρονιά.
  5. Περίοδος με χαμηλά κίνητρα και λίγη έμπνευση.
  6. Μικρή διάθεση να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε δράση αναφορικά με τους στόχους, την δουλειά και τις υποχρεώσεις μας.

Βέβαια, όσον αφορά τον 5ο παράγοντα είναι άξιον απορίας το πώς οι άνθρωποι έχουν έλλειψη κινήτρων και έμπνευσης, ενώ ο Ιανουάριος όντας ο πρώτος μήνας του έτους αποτελεί την περίοδο που όλοι και όλες αναλαμβάνουμε δράση, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που βάλαμε την Πρωτοχρονιά.

Ο Cliff Arnal αναφερόμενος στον 5ο παράγοντα σε συνέντευξή του στην Indepedent το 2018 είπε: “Ο σκοπός μου δεν ήταν να κάνω αυτή την ημέρα να φαίνεται αρνητική, αλλά να δώσω κίνητρα στους ανθρώπους προκειμένου να δράσουν”.

Από το marketing στην ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση

Ο δρ. Φίλιπ Κλαρκ, λέκτορας ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι δήλωσε στο BBC για την Blue Monday:

«Άρχισα να μιλάω κατά της Blue Monday όταν είδα εταιρείες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος αισθάνεται μελαγχολία τον Ιανουάριο, μόλις πέρασε η περίοδος των Χριστουγέννων όπου βρεθήκαμε με οικογένεια και φίλους. Αυτό που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι η Blue Monday δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, δεν υπάρχει καν απόδειξη ότι ο Ιανουάριος επηρεάζει την ψυχική υγεία παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι. Όμως η Blue Monday είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις για την κατάθλιψη και το άγχος και αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα».

Όσοι διαφωνούν με τον ορισμό της τρίτης μέρας του Γενάρη, ως η μέρα που νιώθουμε περισσότερο θλιμμένοι, αναγνωρίζουν μεν ότι η διάθεση τον Ιανουάριο, ακριβώς για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω είναι κάπως πεσμένη, τονίζουν ωστόσο, ότι δεν είναι πεσμένη μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Σημειώνουν ακόμη ότι όσοι δίνουν μάχη με την πραγματική κατάθλιψη, γνωρίζουν ότι αυτή δεν ακολουθεί ημερολόγια και οφείλεται σε πολύ βαθύτερους και ουσιαστικούς παράγοντες.

Όσον αφορά τη χώρα μας, αρκεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου όπου η εμφάνιση ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, η λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και το κόστος τους ή το φουλάρισμα με βενζίνη στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μας, να προκαλέσει κάτι περισσότερο από θλιμμένη διάθεση.

Αν ωστόσο σήμερα νιώθετε Blue Monday να θυμάστε πως μέρα είναι θα περάσει! Aν σας βοηθάει, ας έχετε υπ’ όψηn σας πως μετά την Blue Monday ακολουθεί μια Ruby Tuesday!

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, neolaia.gr

📸 Cyclades Open

Δείτε επίσης