«Το νεκρό ίντερνετ»: Θεωρία συνομωσίας υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο πέθανε το 2016

απο Cyclades Open

Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο. Από την θεωρία ότι η Γη είναι επίπεδη, στην θεωρία ότι ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στην Σελήνη, μέχρι ότι τα πουλιά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα αλλά είναι μικρά drone.

Κάποιος, ο οποίος πιστεύει κάτι που στους περισσότερους ανθρώπους ακούγεται παράλογο και τρελό, μπορεί να βρει στο διαδίκτυο άλλους χρήστες που θα τον ακούσουν και δεν θα απορρίψουν τους ισχυρισμούς τους, όσο και αν δεν βγάζουν κανέναν νόημα.

 συμβαίνει όμως αν το ίδιο το ίντερνετ είναι μέρος μίας συνωμοσίας; To foxreport.gr παρουσιάζει τη “θεωρία του Νεκρού Ίντερνετ”

«Θεωρίας του Νεκρού Ίντερνετ»

Αυτό είναι το βασικό σημείο εκκίνησης της «Θεωρίας του Νεκρού Ίντερνετ». Πρόκειται για μία θεωρία συνωμοσία που υποστηρίζει ότι το 2016 ή το 2017, το διαδίκτυο έγινε πολύ χειρότερο και τώρα συνδέεστε σε ένα νεκροταφείο χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Το διαδίκτυο μοιάζει άδειο και χωρίς ανθρώπους. Είναι επίσης στερημένο από περιεχόμενο. Σε σύγκριση με το διαδίκτυο π.χ. του 2007 το σημερινό διαδίκτυο είναι εντελώς στείρο. Δεν υπάρχει πουθενά να πάτε και τίποτα να κάνετε, να δείτε, να διαβάσετε ή να ζήσετε πια», αναφέρει η ανάρτηση ενός άτομο για την συγκεκριμένη θεωρία. «Ναι, το Διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται γιγαντιαίο, αλλά είναι σαν ένα αερόστατο με θερμό αέρα χωρίς τίποτα μέσα».

Η θεωρία συνωμοσίας γίνεται πιο τρελή, καθώς ισχυρίζεται ότι το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό απλώς περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τοποθετείται εκεί για κακόβουλους σκοπούς.

«Υπάρχει μια μεγάλης κλίμακας, σκόπιμη προσπάθεια χειραγώγησης της κουλτούρας και του λόγου στο διαδίκτυο και στην ευρύτερη κουλτούρα με τη χρήση ενός συστήματος από bots και αμειβόμενους υπαλλήλους, των οποίων η δουλειά είναι να παράγουν περιεχόμενο και να απαντούν σε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα αυτών που τους απασχολούν» αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.

Σύμφωνα με τους όσους πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας, αυτά τα bots προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για σχεδόν κάθε πολιτικό θέμα, ή αλλιώς να σας κρατούν συνεχώς απασχολημένους και να αγοράζετε προϊόντα, για να μην αμφισβητείτε τους ελίτ.

Φυσικά, υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα bot στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν το ήμισυ της συνολικής διαδικτυακής κίνησης (όχι του διαδικτυακού περιεχομένου) προήλθε από bots το 2022. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDOS), όπου οι ιστότοποι υπερφορτώνονται κακόβουλα με έναν καταιγισμό αυτοματοποιημένων αιτημάτων.

«Τα bots έχουν εξελιχθεί ραγδαία από το 2013, αλλά με την έλευση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνολογία θα εξελιχθεί με ακόμη μεγαλύτερο, πιο ανησυχητικό ρυθμό τα επόμενα 10 χρόνια», ανέφερε τότε σε δήλωσή του ο Karl Triebes, ανώτερος αντιπρόεδρος της Imperva, της εταιρείας που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα αυξήσουν την εστίασή τους στην επίθεση σε τελικά σημεία API και στην επιχειρηματική λογική εφαρμογών με εξελιγμένους αυτοματισμούς. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματικές διαταραχές και οι οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα κακά bots θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια».

Υπάρχει περίπτωση να έχετε ήδη συναντήσει τέτοια bots στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από bot είναι ένα πρόβλημα για τις μηχανές αναζήτησης, το οποίο θα επιδεινωθεί. Οι άνθρωποι παραπονιούνται για την πτώση της Google τα τελευταία χρόνια, με μελέτες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι στέλνει τους ανθρώπους σε λιγότερο χρήσιμο περιεχόμενο από ό,τι πριν. Η Marissa Mayer, η 20ή υπάλληλος που εντάχθηκε στη Google και η οποία στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Yahoo, πιστεύει ότι το πρόβλημα οφείλεται στο ότι το ίδιο το διαδίκτυο γίνεται χειρότερο.

«Πιστεύω ότι η ποιότητα του διαδικτύου έχει υποστεί πλήγμα», δήλωσε η Mayer στο Freakonomics. «Όταν ξεκίνησα στη Google, υπήρχαν περίπου 30 εκατομμύρια ιστοσελίδες, οπότε η ανίχνευση όλων αυτών και η ευρετηρίαση όλων αυτών ήταν σχετικά απλή. Ακούγεται πολύ, αλλά είναι μικρό. Σήμερα, νομίζω ότι υπήρξε ένα σημείο όπου η Google είχε δει περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο διευθύνσεις URL».

Η Mayer πρόσθεσε ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι να κατηγορούν τη Google όταν δεν λαμβάνουν τα ποιοτικά αποτελέσματα αναζήτησης που έπαιρναν παλαιότερα, αλλά η ίδια βλέπει τα αποτελέσματα της Google περισσότερο ως ένα παράθυρο στον ίδιο τον ιστό. «Το πραγματικό ερώτημα είναι, γιατί ο ιστός γίνεται χειρότερος».

Παρόλο που μπορεί να νιώθουμε ότι το διαδίκτυο χειροτερεύει και ότι η δραστηριότητα των bot αυξάνεται λόγω της διαθεσιμότητας και της ευκολίας χρήσης τους, αυτό δεν σημαίνει ότι το διαδίκτυο είναι νεκρό. Η πλειονότητα του περιεχομένου εξακολουθεί να παράγεται από ανθρώπους, ακόμη και αν η κυκλοφορία πλησιάζει προς την ισοκατανομή μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων.

Όπως όλες οι καλές θεωρίες συνωμοσίας, η «Θεωρία του Νεκρού Ίντερνετ» παίρνει μία αλήθεια (όπως ότι το διαδίκτυο χειροτερεύει και ότι η δραστηριότητα των bot αυξάνεται) και την διαστρεβλώνει σε κάτι που δεν είναι. Η δραστηριότητα των bot αυξάνεται, και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για το διαδίκτυο, ιδίως καθώς σε αυτό το περιεχόμενο θα εκπαιδευτεί η επόμενη γενιά των chatbots AI. Αλλά η πλειονότητα του περιεχομένου που βλέπετε στο διαδίκτυο και οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι bots, και το διαδίκτυο απέχει πολύ από το να πεθάνει.

Προς το παρόν.

Πηγή: foxreport.gr/Σήφης Γαρυφαλάκης

📸aj_aaaab/Unsplash

Δείτε επίσης