Στην πόλη Οϊμιάκον της Σιβηρίας, με θερμοκρασίες κάτω από τους μείον 50 βαθμούς πραγματοποιήθηκε ένας Μαραθώνιος αγώνας, ωστόσο δεν πήγαν όλα και τόσο καλά, καθώς ο νικητής παραλίγο να εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω πτώσης της θερμοκρασίας!
Στο Οϊμιάκον στη Γιακούτια, μια ρωσική δημοκρατία στην ανατολική Σιβηρία, βρίσκεται το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στον κόσμο. Το χωριό Oymyakon (462 κάτοικοι) γιορτάζει τον εαυτό του ως την πιο ψυχρή πόλη του πλανήτη, καθώς με θερμοκρασίες ψυχρότερες από μείον 50 βαθμούς Κελσίου είναι φυσιολογικές εκεί το χειμώνα!
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ντόπιους να διοργανώνουν εκεί κάθε χρόνο στα μέσα Ιανουαρίου έναν μαραθώνιο – ακόμη και αν υπάρχει πόλεμος στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Όταν οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν εκεί την Παρασκευή, το θερμόμετρο έδειχνε μείον 52 βαθμούς Κελσίου. Οι δρομείς υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις πριν από την εκκίνηση. Στη διαδρομή, τους παρείχαν ζωμό, ζεστό τσάι και σνακ στους σταθμούς βοήθειας κατά μήκος της διαδρομής.
Μαραθώνιος στη Σιβηρία: Ο νικητής “παραλίγο να χαθεί στη διαδρομή”
Στον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο συμμετείχαν συνολικά 38 δρομείς, οι οποίοι ήταν τυλιγμένοι από την κορυφή ως τα νύχια ενάντια στο κρύο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Νικητής ήταν ο Κονσταντίν Ντραγκούνοφ, ένας 24χρονος Ρώσος φοιτητής, ο οποίος ολοκλήρωσε τα 42,2 χιλιόμετρα σε τρεις ώρες και επτά λεπτά. Η θερμοκρασία του αέρα στον μετεωρολογικό σταθμό στο Oymyakon έπεσε στους μείον 54,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της διαδρομής!
“Παραλίγο να χαθώ στη διαδρομή”, δήλωσε ο νικητής από την πόλη Megino-Kangalassky, η οποία βρίσκεται επίσης στη Γιακουτία, σύμφωνα με τη Mirror. “Ο μαραθώνιος είναι απρόβλεπτος, αυτό μου είπαν εκ των προτέρων”, δήλωσε ο Ντραγκούνοφ. Αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, είπε. “Μετά από 33 χιλιόμετρα, παραλίγο να λιποθυμήσω”.
Στον μαραθώνιο ήταν σχεδόν “ζεστά” για τα τοπικά δεδομένα
Αλλά ο φοιτητής συνήλθε και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με μια παχιά κρούστα πάγου στο πρόσωπό του. Αφιέρωσε τη νίκη του στον πιο κρύο Μαραθώνιο του κόσμου στον παππού του Semyon Dragunov, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.
Στον μαραθώνιο ήταν σχεδόν “ζεστά” για τα τοπικά δεδομένα. Στις 6 Φεβρουαρίου 1933, μετρήθηκαν μείον 67,8 βαθμοί Κελσίου στο Oymyakon, όπως και στο Verkhoyansk, επίσης στη Γιακουτία. Οι μείον 71,2 βαθμοί Κελσίου από το 1926 που αναγράφονται στο μνημείο του Ψυχρού Πόλου στο Oymyakοn δεν αναγνωρίζονται. Ένας επιστήμονας λέγεται ότι είχε υπολογίσει μόνο αυτή τη θερμοκρασία εκείνη την εποχή.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ήταν μείον 93,2 βαθμούς Κελσίου ως το απόλυτο ρεκόρ ψύχους στη Γη που καταγράφηκε στις 10 Αυγούστου 2010 με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων.
Πηγή: ΕΡΤ News / newsrmd.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης