Χρ. Ζερεφός: Γερό χαστούκι για την Πολιτεία και τους δημοτικούς άρχοντες οι φετινές καταστροφές-Να κάνουν αυτά που επιτάσσει ο νόμος

απο Cyclades Open

Ο Θεσσαλικός κάμπος και η Μαγνησία χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία Daniel βυθίζοντας εκατοντάδες χωριά στα λασπόνερα. Με ανθρώπινα θύματα, αγνοούμενους, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις, αμέτρητα ζώα πνιγμένα στα νερά των ποταμών, κατεστραμμένες παραγωγές λίγο πριν τη συγκομιδή, διαλυμένες υποδομές (γέφυρες, δρόμοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, αντλιοστάσια, πηγές κ.α) και ένα αίσθημα να κυριαρχεί φόβος και ανασφάλεια για το τώρα και το αύριο. 

Ακολουθώντας τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού σε Έβρο Ρόδο Πάρνηθα Εύβοια και άλλες περιοχές που αφάνισαν το μισό και περισσότερο των δασών μας, σπάνια ζώα και φυτά, υποδομές και ζωές ανθρώπων παραδόθηκαν στις φλόγες. Παγωμένοι μπροστά σ αυτές τις εικόνες και σκεπτόμενοι τι θα επακολουθήσει, το Santorini Magazine μίλησε με τον Γ.Γ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικό εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστο Ζερεφό.

«Όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 είναι πολύ σπάνια»

«Η κλιματική κρίση έχει δείξει πολύ άσχημα τα δόντια της. Αυτά που είδαμε εδώ τα έχουν δει στην Ιταλία , στην Ισπανία ,το Τέξας, τον Καναδά, στη Σιβηρία και στην Κίνα. Η ζώνη της αστάθειας φέτος το καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι και τώρα ξεκινάει από το Τέξας και πάει μέχρι το Πεκίνο και καταλαβαίνουμε πόσο πολύ έχει διαταραχθεί το κλίμα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του κλίματος. Τουλάχιστον τα τελευταία 150 με 200 χρόνια που έχουμε μετρήσεις στον πλανήτη μας» αναφέρει ο Χρ. Ζερεφός στην Χαρά Καπότου στο Santorini Magazine.


«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ μαζί μας. Ένα σημαντικό μέρος της οφείλεται στον άνθρωπο. Η έκταση και η συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων δεν θα ήταν έτσι αν δεν είχε επηρεάσει την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας ο άνθρωπος καίγοντας ορυκτά καύσιμα» . “Πρέπει να βελτιώσουμε το μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας. Όμως εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γιατί οι εκπομπές από την Ελλάδα είναι αμελητέες σε παγκόσμια κλίμακα.

Αλλά μπορούμε να διδάξουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα όπως μάθαμε τη Δημοκρατία. Δεν την ξέρανε οι άνθρωποι.» Εμείς όμως δεν την εφαρμόζουμε κ. καθηγητά « Την εφαρμόζουμε κατά βούληση. Η Δημοκρατία έχει δύο όψεις σαν τον Ιανό. Μπορεί να είναι Δημοκρατία μπορεί να είναι και μια κρυμμένη δικτατορία. Έτσι είναι αυτά επαφίεται στο επίπεδο το βιωτικό και το πνευματικό των ανθρώπων και το θέμα της παιδείας είναι ουσιώδες».


Διαβάστε το κείμενο και ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του Χρ. Ζερεφού στο Santorini Magazine και στη Χαρά Καπότου πατώντας εδώ

Δείτε επίσης