Great Food of Naxos Celebration: Το πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Νάξου ξεκίνησε και είναι …πραγματικά φανταστικό*!

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Με πλήθος κόσμου και με διάσημους προσκεκλημένους άνοιξε σήμερα τις πύλες του το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Νάξου στη μαγική τοποθεσία των Αργιών στο Φιλώτι της Νάξου.

Η διοργάνωση “Great Food of Naxos Celebration” μετά από μήνες πυρετώδους προετοιμασίας, διαβουλεύσεων με επαγγελματίες, αλλά και με τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών χωριών της Νάξου που θα υποδεχτούν την μεγάλη αυτή διοργάνωση, φαίνεται πως ωφέλησε τα μέγιστα.

Έτσι, μια πραγματική γιορτή γαστρονομίας που σκοπό έχει να γίνει θεσμός και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου γαστρονομικού τουρισμού επιτέλους είναι γεγονός! Άλλωστε η Νάξος είναι πασίγνωστη για την ποιότητα των τοπικών της προϊόντων που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν ουρανίσκο, ακόμα κι αυτούς που θεωρούνται εξαιρετικά απαιτητικοί!

Η τοποθεσία έναρξης αυτής της μεγάλης γιορτής της γαστρονομίας, η Βρύση των Αργιών στο Φιλώτι, κρίθηκε καταλληλότερη καθώς έχει τεράστιο συμβολισμό: πρώτα απ’ όλα το Φιλώτι είναι γνωστό για την μεγάλη του κτηνοτροφική παράδοση και την παραγωγή εκλεκτών τυριών, με αρκετές οικογενειακές μονάδες παραγωγής.

Δεύτερον, η περιοχή των Αργιών διατηρεί ακόμα την πηγή της με το γάργαρο νερό να συντηρεί τα αιωνόβια πλατάνια και ταυτόχρονα βρίσκεται κάτω από την κορυφή του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων του Ζα (Ζεύς), εκεί που ο Ολύμπιος θεός Δίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο Ζας, το βουνό, είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρα η οποία γράφει “Όρος Διός Μηλωσίου” δηλ. “Βουνό του Δία, προστάτη των προβάτων”.

Τρίτον, είναι συνδεδεμένη με τους νεότερους μύθους της περιοχής όπου τα βράδια έβγαιναν οι Καλές Κιουράδες -οι νεράιδες- και μάγευαν τους περαστικούς, δημιουργώντας έτσι υπέροχα φανταστικά παραμύθια, όσο υπέροχο και… φανταστικό-σαν παραμύθι- είναι και το φεστιβάλ που ξεκίνησε σήμερα και θα μείνει στην νεότερη ιστορία του τόπου χαραγμένο με λαμπερά γράμματα.

Το φεστιβάλ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την παρουσίαση που έγινε αρχές Δεκέμβρη του 2023. Μια από τις πρωτοτυπίες του είναι πως τα φαγητά είναι όντως Νάξου και όχι Σαντορίνης ή άλλων νησιών όπως συνέβη στην παρουσίαση με τις σχετικές διαφάνειες.

Πρόγραµµα Γαστρονοµικής Προβολής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, απόσπασμα από το πρόγραμμα

Η διαφήμιση δε που έχει γίνει για το σημαντικό αυτό γεγονός αναμένεται να ωφελήσει τα μέγιστα την τουριστική σεζόν που διανύουμε.

Μπορεί η παρουσίαση που έγινε τον Δεκέμβριο να προκάλεσε αρνητικά σχόλια και δικαιολογημένες αντιδράσεις, η διαβούλευση όμως που κράτησε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2024 απέδωσε καρπούς, όπως φαίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρόγραμμα η διοργάνωση του 2024 “έχει πιλοτικό χαρακτήρα, συνεπώς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή η προετοιμασία της εκδήλωσης”.

Δείτε ΕΔΩ την live παρουσίαση του Δεκεμβρίου

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” στις 14/03/2024, για τους στόχους του Δήμου για το νέο έτος μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι ως δήμος “κάναμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε το 2024. Κάποιες δράσεις όπως το marketing και τα social media, δεν έχουν σταματήσει ποτέ να λειτουργούν και υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα προϋπολογισμός (σ.σ. ακόμα δεν υπάρχει), κάποιες δράσεις ήδη υλοποιούνται.

Μία καινούργια δράση που βάλαμε” συνέχισε στην συνέντευξή του α αντιδήμαρχος Τουρισμού “είναι να γίνει ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς επίσης να γίνει και μία καινούργια φωτογράφιση, γιατί οι καιροί αλλάζουν και εμείς είχαμε παλαιότερες φωτογραφίες οι οποίες θέλουν ανανέωση […] Τη φετινή χρονιά στοχεύουμε και στη γαστρονομία, καθώς η Νάξος είναι ένας γαστρονομικός προορισμός και εμείς το Μάιο θα ξεκινήσουμε ένα νέο φεστιβάλ, που έχουμε ως στόχο να καθιερωθεί να γίνονται και ξεχωριστά βραβεία.”

Όλα αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν. Τα τραπέζια στρώθηκαν, οι μαρμίτες στήθηκαν και οι επισκέπτες (ινφλουένσερ ως επι το πλείστον, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, γευσιγνώστες κ.α) περιμένουν να δοκιμάσουν ακονίζοντας τα μαχαιροπήρουνα που αποτελούν και το λογότυπο του φεστιβάλ με φόντο την Πορτάρα, τοπόσημο της Νάξου!

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Γαστρονοµικής Προβολής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μαζί με τα κόστη, αλλά και την …εξέλιξη της διοργάνωσης για το 2025. Το αρχείο δημοσιεύεται όπως αναρτήθηκε στην σελίδα του δήμου για την διαδικτυακή διαβούλευση.

Unsplash

* Το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.

Κανένα φεστιβάλ γαστρονομίας δεν ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί στις 17/05/2024 και κανείς δεν έχει ιδέα γιατί, ούτε πότε και αν θα πραγματοποιηθεί. Το κυριότερο όμως είναι πως για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στους δημότες, ούτε καν στους επαγγελματίες της εστίασης με τους οποίους έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μέσα στον χειμώνα που πέρασε. Για ποιόν λόγο εξαγγέλλονται μεγαλόπνοες δράσεις που δεν γίνονται και με ποιό κόστος; Ας τα πει η δημοτική αρχή “σεμινάρια” και όχι “δράσεις” ή όπως αλλιώς η ορολογία απαιτεί.

Πέρα από το κόστος που αφορά την χρηματοδότηση δράσεων που τελικά δεν γίνονται στην ώρα τους ή καθόλου υπάρχει ένα μεγαλύτερο: Η αναξιοπιστία και η επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίζει η δημοτική αρχή τόσο ζωτικής σημασίας θέματα διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη των δημοτών προς την αρχή που τους εκπροσωπεί. Παράλληλα μια ιδέα, όπως αυτή του γαστρονομικού φεστιβάλ, ενώ είναι πραγματικά σημαντική και θα πρόσφερε στον τόπο και στους δημότες γελοιοποιείται πριν καν πραγματοποιηθεί. “Καίγεται” όπως λέμε.

Την επόμενη φορά που θα εξαγγελθεί κάτι ανάλογο, η πιθανότητα να υπάρχει ακόμα μικρότερο ενδιαφέρον και συμμετοχή δεν είναι καθόλου μικρή. Για ποιο λόγο να χάνουν τον χρόνο τους οι άνθρωποι σε εκθέσεις ιδεών με την ίδια θεματολογία κάθε φορά, αν στο τέλος δεν γίνεται τίποτα; Άλλωστε ούτε και την προηγούμενη φορά (2021-2022) η παρουσίαση για cluster προχώρησε, ούτε η πολιτιστική διαδρομή με το ΔΙΑΖΩΜΑ που περιελάβανε πολλά απ’ όσα αποσπασματικά παρουσιάζονται κάθε χρόνο ως “ιδέες” και “προτάσεις” από τον δήμο ξεκίνησε ποτέ.

Η μοναδική αλήθεια στο κείμενο είναι η εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων του νησιού και η αναφορά στο Φιλώτι που είναι πράγματι ένα πανέμορφο χωριό, αλλά αδικημένο κι αυτό, όπως και τα υπόλοιπα ορεινά-ημιορεινά χωριά της Νάξου.

📸Thought Catalog/Unsplash

Δείτε επίσης