Cycladic Identity: Εντυπωσίασε το πρόγραμμα «Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες» του Cinemathesis στην Ίο [video]

Χαρά Καπότου | Santorinimagazine.gr

απο Cyclades Open
ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ CYCLADIC IDENTITY

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του κινηματογραφικού εκπαιδευτικού προγράμματος ”Με το βλέμμα της Νεότητας” του Cinemathesis  στο οποίο συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε με την στήριξη του Cycladic Identity  παρουσιάστηκαν στον νησί της Ίου την περασμένη Κυριακή.

Βίντεο από την καθημερινότητα τους, στοιχεία από την ιστορία του τόπου τους, τις τέχνες και τα τοπόσημα του νησιού τους, αποτέλεσαν την θεματολογία όπως τους είχε ζητηθεί στο κινηματογραφικό πρόγραμμα  ωστόσο ο αριθμός παραγωγής  ήταν τόσο μεγάλος που ήταν αδύνατο να προβληθούν όλα στην εκδήλωση .  “Εκατόν πενήντα βίντεο έχουν λάβει  ανέφερε η Γιάννα Δεληγιάννη υπεύθυνη  του Cinemathesis μέχρι τώρα και ακόμη οι μαθητές συνεχίζουν να γυρίζουν πλάνα και να στέλνουν βίντεο παρότι το πρόγραμμα τελείωσε.  H  ίδια  μαζί με τον Χρήστο Πετρόπουλο   υλοποιούν κινηματογραφικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν καλά πως να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και των πιο “αδιάφορων” μαθητών.  Αυτή τη φορά  επέλεξαν τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα το νησί της Ίου  για να υλοποιήσουν το κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την στήριξη του Cycladic Identity.

@santorinimagazine

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σκάρκου, οι παραλίες, οι χαρακτηριστικές εκκλησίες του νησιού με τις καμπάνες που χτυπάνε χαρμόσυνα, οι Μύλοι, τα πανηγύρια, οι παρελάσεις στις εθνικές εορτές, τα έθιμα, οι καθημερινές τους συνήθειες, ο φούρνος της γειτονιάς τους που επισκέπτονται για το πρωϊνό κολατσιό, τα σοκάκια του νησιού, τα φυτά του τόπου, το νερό , η βροχή, το σχολείο, τα παιχνίδια, οι γιορτές, τα στέκια τους, τα ηλιοβασιλέματα, είναι μερικά από τα θέματα που κατέγραψαν οι μαθητές μέσα από την δική τους ματιά.

“Αυτός είναι και ο στόχος του Cycladic Identity που στηρίζει-  χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα φορέων τα οποία κινούνται στο πλαίσιο των 3 πυλώνων της Πρωτοβουλίας που είναι η ανάδειξη και η διασφάλιση του Πολιτισμού, της Βιοποικιλότητας και της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς των  Κυκλάδων”, ανέφερε στο santorinimagazine η Θεανώ Αγαλόγλου project manager του Cycladic Identity. “Η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών  προκειμένου να αναδείξουν οι ίδιοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους  μέσα από την δική τους ματιά και την ενεργό συμμετοχή τους, παρέχοντας τα κίνητρα και τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το Cycladic Identity είναι το δώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στις  Κυκλάδες καθώς σε αυτές οφείλει την ύπαρξη του, και μέσω της στήριξης των τοπικών κοινωνιών ανταποδίδει ,ανέφερε κατά την εισήγηση της στην εκδήλωση, δηλώνοντας ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα του  προγράμματος.

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα γέμισε μελωδίες δίνοντας το στίγμα της μοναδικής βραδιάς που θα ακολουθούσε. Κάτοικοι του νησιού, εκπαιδευτικοί και μαθητές απόλαυσαν τους μικρούς μουσικούς και παρακολούθησαν σειρά από αμοντάριστα μονοπλάνα όπως τα κατέγραψαν  με μοναδικό τρόπο οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.@santorinimagazine/ Χαρά Καπότου

Θεανώ Αγαλόγλου, project manager Cycladic Identity/@santorinimagazine-Χαρά Καπότου

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023 όταν το πρόγραμμα « Με το βλέμμα της Νεότητας» της Cinemathesis,  εγκρίθηκε από την επιστημονική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και εντάχθηκε στο  Φεστιβάλ ‘Ιου από τον Δήμο Ιητών.

Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ιητών / @santorinimagazine- Χαρά Καπότου

« Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα δεν μπορούσα να πείσω ούτε τα δικά μου παιδιά να συμμετέχουν» ανέφερε το Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση. «Ένα δύο παιδιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον και σήμερα όλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στέλνουν ακόμη βίντεο». Τα παιδιά παράγουν πολιτισμό και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε. Η παιδεία και ο Πολιτισμός πρέπει να είναι προτεραιότητα μας» επισημαίνοντας ότι αυτά είναι το μέλλον του τόπου και έχει ανάγκη αυτές τις πρωτοβουλίες και την στήριξη των προγραμμάτων από το Cycladic Identity. Προτρέποντας τους παραβρισκόμενους να καταθέσουν τις ιδέες τους και για άλλα προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Το πρόγραμμα του Cinemathesis εκτός από τον προφανή κινηματογραφικό εκπαιδευτικό σκοπό συνέβαλε ουσιαστικά  και σε άλλο επίπεδο. “Κοινωνικοποίησε μαθητές που μέχρι χθες ήταν μοναχικοί και δημιούργησε ομάδες με κοινούς στόχους και όραμα”. Έδωσε στους μαθητές το κίνητρο να δουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν καθημερινά με άλλη ματιά και να την χρησιμοποιήσουν δημιουργικά. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το πως τραβάμε πλάνα επισημάναμε στους μαθητές τις  βασικές αρχές που στις μέρες δεν τηρούνται όπως το  «τι εικόνες τραβάμε», με γνώμονα τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και την προστασία της ιδιωτικότητάς του,  ανέφερε στο santorinimagazine η Γιάννα Δεληγιάννη, υπεύθυνη του Cinemathesis,  όταν τη ρωτήσαμε γιατί αρκετά από τα πλάνα που προβλήθηκαν δείχνουν τα πόδια των παιδιών.

screenshot/ ” Tο βλέμμα της Νεότητος στις Κυκλάδες”

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά και εφήβους του νησιού και κεράσματα με εξαιρετικά τοπικά εδέσματα ( καρπουζόπιτα- χαλβά- παστέλι Ίου κλπ)  από τον Πολιτιστικό Όμιλο η «Φοινίκη».

Τα χαμόγελα και το κέφι διάχυτο αλλά και πολλές συζητήσεις για το πως θα  μπορούσαν να συνεχίσουν ως τοπική κοινωνία των Κυκλάδων το ταξίδι που μόλις ξεκίνησε με στόχο τη δική τους συμβολή στη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Πολιτισμού της Βιοποικιλότητας και της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ίου.

@santorinimagazine- Xαρά Καπότου

Πηγή/Φωτογραφίες: santorinimagazine.gr/Χαρά Καπότου

Δείτε επίσης