“Delulu” είναι η λέξη…τί σημαίνει όμως η φιλοσοφία που ακολουθεί η Gen Z;

απο Cyclades Open
"Delulu" είναι η λέξη...τί σημαίνει όμως η φιλοσοφία που ακολουθεί η Gen Z;

Πριν λίγες μέρες συνομιλώντας με την κόρη της ξαδέρφης μου άκουσα για πρώτη φορά την λέξη “Delulu” και εντυπωσιάστηκα. Έτσι της ζήτησα να μου την επαναλάβει, ώστε να τη θυμάμαι και να μου εξηγήσει το νόημα, ώστε να μπορώ να την χρησιμοποιήσω κι εγώ, αν χρειαστεί.

Οι εξηγήσεις δόθηκαν ανάμεσα σε πολλά γέλια, καθώς σχολίαζα πως πλέον μαθαίνω καινούργιες λέξεις από τους μικρότερους σε ηλικία, λέξεις που αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη. Μου φάνηκε λογικό να υπάρχει ένας κωδικός επικοινωνίας, κάθε γενιά είχε άλλωστε τον δικό της άλλωστε και μάλιστα μοιράστηκα την…πρόσφατη γνώση μου με συνομήλικούς μου, κάνοντας τα σχετικά πειράγματα για την ηλικία μας.

Σήμερα, ένα δημοσίευμα του moneyreview.gr ήρθε να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση και στη λέξη ‘delulu’ που κρύβει πίσω της μια φιλοσοφία, μια στάση ζωής.

«Το delulu είναι το solulu» αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό το νέο μάντρα – που σημαίνει ότι η αυταπάτη είναι η λύση – κερδίζει περισσότερο έδαφος κάθε μέρα, τόσο στη σκέψη των νέων της Generation Z όσο και στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πράγματι, ο όρος έχει συνεπάρει τη Generation Z σε τέτοιο βαθμό που το hashtag έχει σχεδόν έξι δισεκατομμύρια προβολές μόνο στο TikTok. 

«Πιστεύω ότι το να είσαι delulu είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την ευτυχία για αυτήν τη γενιά», υποστηρίζει ο χρήστης του TikTok, Moses Wong, σε ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει 5,5 εκατομμύρια likes μέχρι σήμερα.

«Για μένα, σημαίνει να βλέπεις τον κόσμο με διαφορετικό πρίσμα, να εστιάζεις σε πράγματα που μπορεί να είναι ανέφικτα, αλλά που σε κάνουν χαρούμενο να τα φαντάζεσαι. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για να περιγράψει μια ελαφριά και αστεία οπτική, αν και σαφώς η παραμορφωμένη άποψη της πραγματικότητας μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς συνέπειες», εξηγεί στην El Pais η Gabriela Sarmiento, μια 28χρονη που ζει στην Ισπανία.

Η Sarmiento αποφοίτησε με πτυχίο στην κλινική ψυχολογία και είναι δημιουργός περιεχομένου με θέμα το μακιγιάζ. 

«Οι φίλοι μου και εγώ το χρησιμοποιούμε επίσης για να περιγράψουμε τον εαυτό μας όταν θέλουμε να πιστέψουμε σε κάτι που είναι απίθανο ή αδύνατο να συμβεί», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Carlos Garcia, το κλειδί αυτής της φιλοσοφίας είναι η αυτοπεποίθηση. «Έχει αποδειχθεί ότι το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα με σκέψεις προσδοκίας της επιτυχίας. Υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν αυτό το είδος σκέψης με τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών», λέει. Αλλά προειδοποιεί επίσης ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τη φιλοσοφία  delulu με τον παραλογισμό ή τη βλακεία. Δεν σημαίνει ότι θα οραματιστεί κανείς ένα εκατομμύριο δολάρια και όταν ανοίξει τα μάτια του τα χρήματα θα είναι εκεί».

Πως προέκυψε η λέξη

Η λέξη «delulu» προέκυψε πριν από μια δεκαετία, όταν οι θαυμαστές της κορεατικής ποπ μουσικής (K-pop) την επινόησαν για να περιγράψουν τους πιο εμμονικούς και παθιασμένους θαυμαστές ορισμένων ειδώλων. Αλλά η αφήγηση έχει αλλάξει από τότε: τώρα, είναι κανείς ένας ισχυρός θαυμαστής του εαυτού του. 

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί ειδικοί μιλούν επίσης για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της καθημερινής αυταπάτης σχετικά με τις δυνατότητές μας και τη διαχείριση της απογοήτευσής μας μόλις έρθουμε αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με τη Sarmiento, το να βλέπουμε τη ζωή με πιο ανάλαφρο, πιο διασκεδαστικό τρόπο ωφελεί κυρίως τη ρουτίνα μας: «Αν πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε βάλεις στο μυαλό σου, είναι πιθανό να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνεις τα βήματα που χρειάζεσαι για να πετύχεις αυτούς τους στόχους. Υποθέτω ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το delulu ως μέθοδο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που τους συμβαίνουν σε καθημερινή βάση», καταλήγει.

Πηγή: moneyreview.gr

📸Pexels/Pixabay

Δείτε επίσης