Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Τα πεπραγμένα της δημοτικής απραξίας 2019-2022

απο Cyclades Open

Σε έκτακτη – ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία, μετά από δύο αναβολές, πραγματοποιήθηκε χτες, 15 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, παρουσίασε τα…. πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για την τριετία 01/10/2019 – 31/10/2022.

Αν και ένας διοικητικός απολογισμός είθισται να γίνεται με αντιπαραβολή του Προγραμματισμού με τα Πεπραγμένα, ώστε να καταγράφεται με σαφήνεια η πορεία υλοποίησης του Σχεδιασμού, στη Νάξο έγινε χωρίς αναφορές στον Προγραμματισμό… μια και αυτός δεν υπήρχε. Ο δήμος έχει περιοριστεί στο υποχρεωτικό Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ και η ρητορική του δημάρχου ήταν διανθισμένη με πολλά «θα» και… μελλοντικά σχέδια.

Τα… πεπραγμένα της δημοτικής αρχής

– Αεροδρόμιο Νάξου

Αφορά το έργο «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου» συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. Ευρώ, του… υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το οποίο ο δήμος «πίεσε» για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες… όπως, αν και ο δήμαρχος παρέλειψε να το αναφέρει, είχε πιέσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

– Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου

Ο δήμος… αγκάλιασε το Νοσοκομείο, τα έργα στο οποίο χρηματοδότησε με δωρεές ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Ο κ. Μαρτίνος, μέσω της ΑΙΓΕΑΣ, το 2020 κάλυψε ακόμα και έξοδα μισθοδοσίας νοσηλευτικού προσωπικού.

– Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σχοινούσας

Ο δήμος παραχώρησε (!!!) το οικόπεδο στο οποίο ο εφοπλιστής κ. Κωνσταντίνος Μαρτίνος, με δωρεά του, κατασκεύασε το ΠΠΙ Σχοινούσας.

– Λιμάνι Νάξου

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Νάξου (ΠΕΑΛ Νάξου), η υλοποίηση του οποίου θα συζητηθεί… μελλοντικά στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί, ούτε έχει εγκρίνει την πρόταση του μελετητή στο ΚΑΣ, την οποία προώθησε προσωπικά ο δήμαρχος.

– Σμυριδικό

Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες… όταν εγκριθεί η παραχώρηση των εκτάσεων στον δήμο.

– Κεδροδάση – Κτίσμα Αλυκού

Εντοπίστηκε μόλυνση το 2020, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε… Αναμένεται χρηματοδότηση.

Έχει κάνει αίτημα (;;;) ο δήμος για να κατεδαφιστεί το κτίσμα στο Αλυκό και αναζητεί χρηματοδότηση.

– Πανναξιακό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας

Το έργο «Κοινωνικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις Πανναξιακού Ιερού Προσκηνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας», συνολικού προϋπολογισμού 8.100.000 €, αφορά στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στο χώρο του Προσκυνήματος στην Κόρωνο. Κύριος του έργου, που θα δημοπρατηθεί το 2023, είναι  το Ιερό Πανναξιακό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, που εποπτεύεται από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

Ο δήμος συμβάλλει στο έργο με την Τεχνική Υπηρεσία του, καθώς η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας δεν έχει Τεχνικό Τμήμα…

– Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Νάξου

Ο δήμος είναι… αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργήσει το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Νάξου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, το οποίο χρηματοδότησε με δωρεά η οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

– Πύργος Χειμάρρου

Ο δήμος συνέβαλλε στη… συγκρότηση της επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την αναστήλωση του Πύργου.

– Δικαστικό Μέγαρο – Ειρηνοδικείο Νάξου

Το οικόπεδο για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου αγοράστηκε από τον δήμο το 2001. Η μελέτη εκπονείται…

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Βασίλη Βρούτση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κρίνει ακατάλληλο τον χώρο.

– Τηλεοπτικό Σήμα

Ο δήμος ενημέρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το γεγονός ότι αρκετά χωριά και οικισμοί δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα και το υπουργείο αποκαθιστά το πρόβλημα.

– Πανδημία κορωνοϊού

Ο δήμος… εφάρμοσε τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας, ενώ χρησιμοποίησε και τις… υποχρεωτικές ψηφιακές εφαρμογές του gov.gr.

– Οικονομική διαχείριση

Ο δήμος έλαβε τα εύσημα από το υπουργείο για το γεγονός ότι… δεν υπάρχει ουσιαστική παράλειψη η παράβαση στις οικονομικές καταστάσεις του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, γίνεται προσπάθεια να εισπραχθούν οι οφειλές επαγγελματιών και δημοτών, ενώ ρυθμίστηκε παλαιά οφειλή του δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

– Απορριμματοφόρα

Ο δήμος ανανεώνει με… leasing τον στόλο των απορριμματοφόρων.

– Σχολεία & Παιδικοί Σταθμοί

Ιδρύθηκαν 2 εσπερινά λύκεια, στη Χώρα και το Φιλώτι, ενώ κατασκευάζονται ράμπες και τουαλέτες σε σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας… στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών χρηματοδοτήσεων για έργα στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα… χρηματοδοτεί και μελέτες στη Νάξο.

.


Διαβάστε ακόμα:

«Τα πεπραγμένα»: Έργο για γέλια και για κλάματα!

.


– Παιδικοί Σταθμοί

Κατασκευάζεται Παιδικός Σταθμός στο Φιλώτι, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

– Πολιτισμός

Στη Νάξο έχουν γίνει πολιτιστικές εκδηλώσεις… πανελλήνιας εμβέλειας.

Σημαντικότερο γεγονός της τριετίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν η καθιέρωση με Προεδρικό Διάταγμα της Μάχης της Νάξου, ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

– Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου

Ο δήμος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, συνεργάζεται με το «Διάζωμα» για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Σημείωση: Η συνεργασία ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ… καθώς το δημοτικό συμβούλιο, 2 χρόνια μετά την πρόταση του Διαζώματος, δεν έχει ακόμα συνεδριάσει για να αποδεχτεί τη δωρεά των σχετικών μελετών, ενώ ακόμα και η ιστοσελίδα dmo.naxos.gr, στην οποία ο δήμος υποτίθεται ότι συγκέντρωνε συμμετοχές στο cluster της Διαδρομής, έχει κατέβει εδώ και καιρό.

– Παιδικές Χαρές

Κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώνονται 8 νέες παιδικές χαρές.

– Αθλητισμός

Ολοκληρώθηκαν έργα σε γήπεδα του νησιού, ενώ κατασκευάστηκε… με δωρεά… γήπεδο μπάσκετ στις Εγγαρές.

– Πρωτογενής Τομέας

Ο δήμος χρηματοδοτεί τον εξηλεκτρισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων και.. ολοκληρώνει τη μελέτη για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής.

– Περιβάλλον

Ο δήμος… υπέβαλλε αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες που δημοσίευσε το υπουργείο.

– Τουρισμός

…Το νησί πλημύρισε με κόσμο…

– Πολιτική Προστασία

Ο δήμος αντιμετώπισε με επιτυχία τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.

– Αδέσποτα ζώα

Ο δήμος αναζητά χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων.

– Ύδρευση

Το πρόβλημα της ύδρευσης… θα λυθεί μελλοντικά.

– ΕΣΠΑ 2021-2027

Ο δήμος το 2023 θα υποβάλλει πρόταση για την επιλογή «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», η οποία αφορά… μόνο τη Χώρα Νάξου και όχι το υπόλοιπο νησί.

Naxos Smart Island

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Amazon Web Services σε συνεργασία με τον δήμο, θα κάνουν τη Νάξο… «παγκόσμιο πρότυπο νησί».

Άλλες πληροφορίες δεν δόθηκαν… προφανώς θα θεωρήθηκε ότι όσοι συμμετείχαν στην έκτακτη, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν ήταν… smart citizens ακόμα.

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόνισε ότι… μια άλλη  δημοτική αρχή πιθανώς δεν θα είχε κάνει κάτι από αυτά. Εμείς δουλέψαμε πολλές ώρες και ταξιδεύαμε συχνά στην Αθήνα.

Δείτε επίσης