ΔΝΤ: Δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία το 2023

απο Cyclades Open

Για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο του Οργανισμού, η εκτίμηση αυτή έρχεται καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, αντιμετωπίζουν εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Γκεοργκίεβα στην ειδησεογραφική εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «Face the Nation», σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

«Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα, επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», τόνισε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος. 

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2022 για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός ανέφερε ότι «για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση». Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Δείτε επίσης