Δολοφονία Γρηγορόπουλου-Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου

Αντωνία Ξυνού | News247

απο Cyclades Open

Την τελική απόφαση του Μικτού Εφετείου Λαμίας αναμένεται να ακούσει -εκτός απροόπτου ακόμη και σήμερα- ο Επαμ. Κορκονέας ως προς τη χορήγηση ή μη του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Ο άνθρωπος από το χέρι του οποίου έπεσε νεκρός ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πρόκειται να δεχθεί την κρίση των τακτικών δικαστών και των ενόρκων, οι οποίοι -εάν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες- μπορεί και εντός της ημέρας να αποφασίσουν αν ο πρώην ειδικός φρουρός δικαιούται να λάβει το εν λόγω ελαφρυντικό. Η αναγνώριση του επηρεάζει άμεσα την τελική ποινή που θα του επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό και κατ’ επέκταση το συνολικό χρόνο έκτισης.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Γ. Αλετρά και Β. Ανδρούλα, οι οποίοι και θα αναπτύξουν τους νομικούς τους ισχυρισμούς. Οι δύο νομικοί έχουν «απέναντι» τους τον Άρειο Πάγο, ο οποίος σε σχηματισμό Ολομέλειας με την υπ’αριθμ. 2/2022, αποφάνθηκε ότι ο πρότερος σύννομος βίος δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά να ελέγχεται και σύμφωνα με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» είπε πει χαρακτηριστικά στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας.

Υιοθετώντας πλήρως τη νομολογία του ανώτατου δικαστήριο, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, είχε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εισηγηθεί να μην χορηγηθεί στον Επ. Κορκονέα το συγκεκριμένα ελαφρυντικό, με το σκεπτικό ότι «δεν του αξίζει». Αντ’ αυτού, όπως ανέφερε, θα πρέπει να επιβληθεί στον καταδικασθέντα η προβλεφθείσας ποινή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την αναίρεση της δευτεροβάθμιας απόφασης ως προς το ελαφρυντικό, ο Επ. Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του.

Η “μάχη” της πολιτικής αγωγής

Σε επαγρύπνηση αναμένεται να είναι ακόμα μία φορά οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της υποστήριξης της κατηγορίας, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι σε όλους τους τόνους έδωσαν μάχη για τη συμμετοχή τους στο στάδιο αυτό της διαδικασίας. Αν και το δικαστήριο αρνήθηκε να τους ακούσει, οι ίδιοι μίλησαν για «δικονομική ντροπή” και για χειραγώγηση των ένορκων.

Μάλιστα, στο δικαστήριο κατατέθηκε και έγγραφη δήλωση της μητέρας και της αδερφής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την οποία υποστήριξαν πως η μη κλήτευσή τους αποτελεί “πρωτοφανή, ακραία αντιδικονομική ενέργεια, η οποία καταστρατηγεί τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης, της ισότητας των όπλων, της διαφάνειας και δημοσιότητας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, παραβιάζει κατάφωρα αυτή την ίδια την αρχή της αμεροληψίας και υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας”.

Και κατέληξαν, επισημαίνοντας: “όσο ανεπιθύμητη και αν είναι η παρουσία μας σε εκείνους που επιθυμούν μια δίκη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του δράστη, η κλήτευσή μας είναι υποχρεωτική”.

Πηγή: NEWS247/Αντωνία Ξυνού

Δείτε επίσης