Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς που ανακάλυψε το “σωματίδιο του Θεού”

απο Cyclades Open
ΠΙΤΕΡ ΧΙΓΚΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών Δεύτερα 8 Απριλίου στην κατοικία του στο Εδιμβούργο ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που ήταν αυτός που μίλησε πρώτος για την ύπαρξη ενός σωματιδίου που ευθύνεται για την ύπαρξη της μάζας σε όλα τα σωματίδια.

“Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια”, ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Ο Χιγκς γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία. Το διδακτορικό του, το 1954, είχε θέμα: «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στην επιθεώρηση Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό.

Η ανακάλυψη του “σωματιδίου του Θεού”

Μετά από αναζήτηση δεκαετιών αλλά και διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα για αυτό το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια στις 4 Ιουλίου του 2012 ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ο εντοπισμός του επίμαχου μποζονίου που είχε λάβει στο μεταξύ τον χαρακτηρισμό «σωματίδιο του Θεού» και είχε επίσης πάρει το επίθετο του επιστήμονα που το είχε προβλέψει αφού ήταν πλέον γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς.

Η ανακοίνωση προκάλεσε σεισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οδήγησε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Πίτερ Χιγκς το 2013. Ο Χιγκς ήταν μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και δραστηριοποιήθηκε ακαδημαϊκά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Πηγή: naftemporiki.gr

📸Wikimedia commons

Δείτε επίσης