Ελεύθερες Παραλίες-Κυριακή 03/09: Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για Ελεύθερες Παραλίες-Δείτε τις συμμετοχές [upd]

απο Cyclades Open

Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα δίνουν ραντεβού την Κυριακή το απόγευμα στις παραλίες της χώρας.

Ο λόγος ;

Δυο μήνες τώρα παλεύουν να αναδείξουν το αυτονόητο: Πως οι παραλίες είναι δημόσιος χώρος για την αναψυχή των πολιτών και όχι ένας ακόμα χώρος που θα θυσιαστεί στο βωμό του άκρατου κέρδους, ασυδοσίας και παρανομίας που ως αποτέλεσμα έχει την καταστροφή των παραλιών και του ευαίσθητου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκονται.

Εξ αιτίας της μαζικής κινητοποίησης των πολιτών το θέμα έγινε διεθνώς γνωστό, ενεργοποίησε την κοιμωμένη Πολιτεία που ξάφνου ανακάλυψε πως στις παραλίες δραστηριοποιούνται “επιχειρηματίες” χωρίς άδειες ή με πολλαπλάσια ομπρελοκαθίσματα απ’ αυτά που δικαιούνται, μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό που απαγορεύονται και άλλες αυθαιρεσίες, απαγόρευση εισόδου-σε κάποιες περιπτώσεις -σε λουόμενους που δεν θέλουν να νοικιάσουν ξαπλώστρα και το σπουδαιότερο απ’ όλα ή μάλλον εξ αιτίας όλων αυτών, μια συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μη αναστρέψιμη καταστροφή τους, αν δεν γίνει κάτι άμεσα.

Αρκούσε να κινητοποιηθούν οι πολίτες για να…ανακαλύψουμε το δαιδαλώδες και υποστελεχωμένο σύστημα ενοικίασης αιγιαλών με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται από αρμόδιο σε αρμόδιο, άδειες που κάνουν μήνες να εκδοθούν, ωστόσο τα ομπρελοκαθίσματα να απλώνονται κατά παράβαση του νόμου θεωρώντας a priori πως η άδεια θα δοθεί, μια ΚΥΑ η οποία αναφέρει απολύτως περιγραφικά ποια είναι τα έπιπλα που μπορούν να μπουν στον αιγιαλό, αλλά ο καθένας ο,τι ήθελε καταλάβαινε με αποτέλεσμα τα γκαζέπο-που απαγορεύονται-κατακλύζουν τις παραλίες της χώρας. Η δε απόσταση από το κύμα σε κάποιες περιπτώσεις έμοιαζε να μην αναγράφονταν καν σ’ αυτήν, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ξαπλώστρες, τα γκαζέπο ή ο,τι διέθετε ο καθένας, έμπαιναν ως εκεί που σκάει το κύμα.

Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, ωστόσο οι …επιπλωμένες παραλίες, που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζουν με της Άρτας το γιοφύρι που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν από το βάλε-βγάλε των παράνομων ξαπλωστρών.

Οι πολίτες της χώρα συντονίζονται σε μια ημέρα πανελλαδικής δράσης για ελεύθερες παραλίες και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα αναδεικνύοντας το κοινό πρόβλημα στη χώρα.

Διαβαστε εδω λεπτομέρειες:

Ήδη τα πρώτα αφισάκια συμμετοχής στην δράση έκαναν διαδικτυακά την εμφάνισή τους:

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Η τελευταία – τουλάχιστον για φέτος το καλοκαίρι – καλοκαιρινή μας εξόρμηση. Την ίδια ημέρα με πολλές άλλες περιοχές στην χώρα όπου άνθισαν φέτος κινηματικές δράσεις για Ελεύθερες Παραλίες. Θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια μελών της Χορωδίας του Αρχίλοχου. Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Μπουνταράκι.

Όλοι μαζί σε μια ακόμα εκδήλωση της αποφασιστικότητας μας να συνεργαστούμε και να επιμείνουμε στην διεκδίκησή μας για σεβασμό της νομιμότητας στις παραλίες του  αγαπημένου μας νησιού.

Τα κατά τόπους κινήματα για την κοινή χρήση και την προστασία των παραλιών και αιγιαλών συσπειρώνονται και προχωρούν σε κάλεσμα για Πανελλαδική Δράση για Ελεύθερες Παραλίες για αυτήν την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023. 

Σκοπός όλων των κατά τόπους κινημάτων είναι να σώσουν τις παραλίες από την καταστροφή μέσω της αλόγιστης εμπορευματοποίησης τους, ζητώντας την εφαρμογή του Νόμου.

Οι συμμετοχές ανανεώνονται διαρκώς.

Για τη Νάξο δηλώστε συμμετοχή:

Δηλώστε συμμετοχή της δράσης σας στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: 

Κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου”- Save the Beaches of Naxos NOW (E. Aνδριανοπούλου)
Tηλ: +30 6906135629
Εmail: savenaxosbeaches@gmail.com

Πληροφορίες:

ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”

Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches

Δείτε επίσης