Η ελληνική εστίαση «κερδίζει» τους Λονδρέζους: Ποιοι τόλμησαν και ποια επιχείρηση ανοίγει δεύτερο υποκατάστημα

Μαρία Μπακοπούλου/Business News

απο Cyclades Open

Τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα, το Brexit άλλαξε τις ισορροπίες, το μείγμα των πελατών κάθε ημέρα και διαφορετικό, λόγω της ποικιλομορφίας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης του Λονδίνου, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά όσες περιστρέφονται γύρω από τον καφέ και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τολμούν τόσο να διατηρήσουν, όσο και να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους.

Όπως αποδεικνύεται, η αγορά της Βρετανικής πρωτεύουσας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επιχειρηματία της εστίασης εν γένει, καθώς στο Λονδίνο μπορεί να βρει κανείς υποκαταστήματα από brands φαγητού, καφέ και ποτού από όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο, δεδομένου ότι σήμερα στο Λονδίνο υπάρχει μια κοινότητα 400.000 κατοίκων, τόσο φοιτητών, όσο και επιχειρηματιών και ανθρώπων που εργάζονται στην πόλη, οι οποίοι αποτελούν, πέρα από τους τουρίστες, έναν σκληρό πυρήνα πελατών για τις ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης. Σε αυτό το νούμερο θα πρέπει να προστεθούν, επίσης, και οι Κύπριοι κάτοικοι της πόλης, εργαζόμενοι και φοιτητές.

«Το Λονδίνο είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών, ένα μέρος που μπορείς να συναντήσεις καθημερινά επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν παράδοση στο καλό φαγητό και την εστίαση, οπότε γνωρίζοντας αυτό, είναι πολλοί επισκέπτες, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, που θέλουν να δοκιμάσουν αυτά τα προϊόντα» αναφέρει στο BusinessNews.gr στέλεχος συμβουλευτικής επιχείρησης στο Λονδίνο, που έχει βοηθήσει ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη.

Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία ελληνικές επιχειρήσεις τόλμησαν να κάνουν το βήμα για επέκταση στην Αγγλία και δεν γύρισαν πίσω, αντίθετα σταδιακά επεκτείνονται. Όπως η περίπτωση του Coffee Island, το οποίο τις επόμενες ημέρες ανοίγει το δεύτερο κατάστημά του στη λονδρέζικη πρωτεύουσα μετά από επτά χρόνια, οπότε και είχε τολμήσει την πρώτη δραστηριοποίησή του στη χώρα, μετά από εκτενή επιχειρηματική μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη τοποθέτηση της αλυσίδας στη βρετανική αγορά έγινε πράξη σε μία από τις πιο ακριβές τοποθεσίες του Λονδίνου, στη λεγόμενη ‘’συνοικία των θεάτρων’’ στο Covent Garden, στην οδό 5 Upper St Martin’s Lane, με κατάστημα το οποίο ανήκει μέχρι και σήμερα στην εταιρεία και εξυπηρετεί, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, πάνω από 400 άτομα καθημερινά, από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνει.

Το κατάστημα, πέρα από την προσφορά όλων των ειδών καφέ του Coffee Island έχει στο χαρτοφυλάκιό του για να προσφέρει στους πελάτες του, έλληνες και ξένους, και άλλα, premium ελληνικά προϊόντα όπως η μπίρα Νήσος, τα κρασιά του Έλληνα οινοποιού Κοκοτού, ποικιλία από φρέσκες ελληνικές πίτες, αναψυκτικά Λουξ, αλλά και νερό Ζαγόρι.

Η καλή πορεία του πρώτου μαγαζιού και η συνεχώς αυξανόμενη σταθερή πελατεία ήταν και ο κινητήριος μοχλός για την απόφαση που πήρε η εταιρεία να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα δεύτερο κατάστημα, αυτή τη φορά στην περιοχή Southgate στο βόρειο Λονδίνο, το οποίο, όμως, δεν θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία, αλλά θα λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise και μάλιστα με συνεργασία με τοπικό παίκτη.

Ergon: Δύο καταστήματα και συνεργασία με Zeus & Dione

Στην εξίσου καλή περιοχή του Mayfair βρίσκεται πλέον, μετά την πρώτη επιχειρηματική απόπειρα, τον Νοέμβριο του 2013 στην περιοχή του Marylebone, το Ergon Deli των αδελφών Δούζη, συνδυάζοντας εστίαση, με τραπέζια και ελληνικές γεύσεις όπως φάβα και αρνάκι, αλλά και καλούδια από όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος για το σπίτι του.

Το 2021, μάλιστα, ήταν και ένα turning point για την εταιρεία, καθώς αποφάσισε να συνεταιριστεί με την εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ Zeus & Dione, στην οποία τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Έτσι, στη δεύτερη βιτρίνα του καταστήματος στο Mayfair σε αυτή τη φάση υπάρχουν ρούχα της εταιρείας.

Βλέψεις για δεύτερο κατάστημα στη Λονδρέζικη πρωτεύουσα, πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν, καθώς η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ergon ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με φαγητό και προϊόντα μικρών παραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε θέρετρα όπως η Χαλκιδική, η Λευκάδα, η Σκιάθος, η Ρόδος και αλλού.

Carpo: Βελούδινες καρέκλες και γειτνίαση με τα Harrods

Δέκα χρόνια συμπληρώνει στο Λονδίνο το 2023 η εταιρεία καφέ και ξηρών καρπών Carpo, με ένα μαγαζί ‘’γωνία’’, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από τα περίφημα Harrods σε ένα πεζόδρομο που περνά καθημερινά χιλιάδες Λονδρέζων και επισκεπτών, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη περιοχή του Picadilly.

Μετά τα μαγαζιά στο Κολωνάκι, στη Κηφισιά, τη Γλυφάδα και ένα ακόμα στο Golden Hall, η εταιρεία των αδελφών Κοντόπουλου είχε διαβλέψει από νωρίς την πιθανή επιτυχία μίας επιχείρησης με υγιεινούς ξηρούς καρπούς, καφέ και premium σοκολάτες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κατάστημα του Λονδίνου στα Harrods είναι ένα κόσμημα και πολύ πιο φροντισμένο από τα ελληνικά, με σκηνικό που θυμίζει θέατρο.

Στα highlights του καταστήματος είναι ο ελληνικός καφές στο μπρίκι και ο φρέντο, ο οποίος, μάλιστα, γνωρίζει και μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους πελάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του πρώτου καταστήματος φερε σύντομα τα άλλα δύο, στο σικ περιοχή του Knightsbridge και στον οδό Hans Crescent, αλλά και ένα food corner στα Selfridges, ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της πόλης.

Τέλος, από τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν στο Λονδίνο το 2011 με ελληνικά προϊόντα, χωρίς, όμως, να έχουν αντίστοιχο στην Ελλάδα, ήταν το Isle of Olive, με ‘’ναυαρχίδα’’ του το ελληνικό ελαιόλαδο, το μέλι και διαφόρων ειδών αρτοποιήματα.

Το κατάστημα άνοιξε από δύο Ελληνες που σπούδασαν και τελικά έμειναν στην πόλη, στην περιοχή του Hackney, ενώ εκτός από την παρουσία των ελληνικών προϊόντων εκεί, υπάρχουν εκπρόσωποί του που πωλούν τα προϊόντα και σε υπαίθριες αγορές του Λονδίνου.

Πηγή: Business News

Δείτε επίσης