Φωτιές: Aγωνία για την Πάρνηθα – Πύρινος όλεθρος από Έβρο μέχρι Αττική, με 18 νεκρούς ανάμεσά τους 2 παιδιά

απο Cyclades Open

Στο τεράστιο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, που καίει από το Σάββατο, προστέθηκαν την Τρίτη (22/08) αυτό της Φυλής και του Ασπροπύργου, τα οποία επίσης έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι τελευταίες φωτιές είναι οι δύο μόνο από τις συνολικά 93 αγροτοδασικές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που η ζέστη σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Στην Αλεξανδρούπολη, σοκ προκάλεσε ο εντοπισμός 18 απανθρακωμένων ανθρώπων σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Άβαντας. Εκτιμάται ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο ιατροδικαστή μεταξύ των νεκρών είναι δύο παιδάκια. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν από ακροδεξιούς κύκλους ότι για τις φωτιές ευθύνονται οι μετανάστες που περνούν τα σύνορα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μόνο οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί, το βίντεο ενός φασίστα στον Έβρο, ο οποίος αιχμαλωτίζει μετανάστες και καλεί σε πογκρόμ.

Στην περιοχή επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι από τις πρωινές ώρες της Τρίτης εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση τους. Ο νομός Έβρου μάλιστα ουσιαστικά έχει αποκοπεί οδικώς από την υπόλοιπη χώρα.

Δύσκολη θεωρείται και η κατάσταση στη Φυλή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών». Επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Στον Ασπρόπυργο εκδηλώθηκαν διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς. Επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα ενώ από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Στην φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες, σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Θέρμα Σαμοθράκης, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην ‘Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης, στην οποία εκκενώθηκαν και οικισμοί.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνδρομής

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ήδη έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ το βράδυ της Τετάρτης (23/08) θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία.

Πηγή: NEWS247

Φωτογραφία εξωφύλλου: fotiatora.gr

Δείτε επίσης