Φωτιές: Η επόμενη μέρα στα μέτωπα-Τεράστια η καταστροφή στο φυσικό και ζωϊκό κεφάλαιο από την πύρινη λαίλαπα-Τρόμος στη Ν. Αγχίαλο από τις εκρήξεις

απο Cyclades Open

Βόμβες διασποράς και βλήματα των μαχητικών αεροσκαφών  F-16 ήταν αποθηκευμένα στις υπόγειες εγκαταστάσεις της  111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ισχυρές εκρήξεις μετά την πυρκαγιά που σάρωσε την περιοχή.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr υπέργεια αποθήκη βρισκόταν έξι χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου  της 111 Πτέρυγας Μάχης και διέθετε «πυρομαχικά Β χορηγίας», όπως ονομάζονται τα πυρομαχικά που βρίσκονται για προφανείς λόγους, εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην ανακοίνωσή του δεν δίνει πληροφορίες για τις ποσότητες των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα και δε διαθέτει, ακόμη, ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει όταν η φωτιά τεθεί πλήρως υπό έλεγχο.

Σήμερα επικρατεί ηρεμία, ενώ εναέρια μέσα – δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο – πραγματοποιούν με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού. Στόχος να σβήσουν και οι τελευταίες μικρο-εστίες στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι πέραν της αποθήκης πυρομαχικών, ανησυχία επικρατεί και για την αποθήκη και για την αποθήκη καυσίμων, που είναι επίσης κοντά. Όλες οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Εισαγγελέας για τις φωτιές στη Μαγνησία- Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Σύμφωνα με το gegonota.news χθες δόθηκε Εισαγγελική παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα ερευνήσει τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. 

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα, αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια στις 11:00 σήμερα 

Οι εκρήξεις κατέστρεψαν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό “Η Δήμητρα”

Καταστράφηκε το κτιριακό συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού “Η Δήμητρα” από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις της “Δήμητρας” ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Το 80% της κτηνοτροφίας στη Μαγνησία καταστράφηκε

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, το 80% του ζωικού κεφαλαίου της Μαγνησίας καταστράφηκε.

Στο Σέσκλο και οι πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα -κυρίως αιγοπρόβατα- βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών, όπως γράφει το thenewspaper.gr. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Ν. Αγχίαλο και το Βελεστίνο.

Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στη Ρόδο, ενώ μη υπολογίσιμος παραμένει ο αριθμός των ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως αναφέρει το ethnos.gr. Δέντρα, σπίτια, οχήματα και επιχειρήσεις «πνίγηκαν» στις φλόγες και, στις θέσεις τους έμειναν στάχτες και αποκαΐδια.

Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. 

Κέρκυρα: Στάχτες παντού-Τεράστια ζημιά για τους μελισσοκόμους

Και για την Κέρκυρα, η επόμενη ημέρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλες εκτάσεις γης έχουν «βαφτεί» με σταχτί χρώμα. Οι φλόγες, που έφτασαν μέχρι και στις αυλές των σπιτιών, σταμάτησαν μόνο αφότου έφτασαν στη θάλασσα.

Η ζημιά είναι τεράστια και για τους μελισσοκόμους του νησιού καθώς, το βουνό Παντοκράτορας ήταν γεμάτο από κυψέλες.

«Ζητάμε από την πολιτεία να κηρυχθεί δυστυχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την χορήγηση της πρώτης αρωγής στους πυρόπληκτους.

Νεότερα από τα μέτωπα: Επιμένει η φωτιά σε Αερινό, Χρυσή Ακτή και Κατήραγα

Η φωτιά σήμερα μαίνεται σε Αερινό και ανάμεσα στο Σέσκλο και την Χρυσή Ακτή Παναγιάς, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι περιορισμένη στον λόφο. Τα εναέρια μέσα έχουν “σηκωθεί” για την κατάσβεσή της, ενώ οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ευνοϊκοί.. Το βράδυ ηταν εφιαλτικό για τους επαγγελματίες στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και για τους πολίτες που εγκατέλειψαν στα σπίτια τους σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο του Βόλου, σύμφωνα με το news247.gr

.

Πηγή: naftemporiki.gr, ethnos.gr

Δείτε επίσης