Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να διαλυθεί και επισήμως, μετά την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ και άλλων εννιά βουλευτών, που θέλουν να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της Bundestag, μια κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 5% του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 37 βουλευτές. Το Die Linke διέθετε μέχρι τώρα 37 βουλευτές και χωρίς τη Βάγκενκνεχτ και τους υποστηρικτές της, θα έχει 28 έδρες, χάνοντας και τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Αριστερά δεν θα διαθέτει γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι αίθουσες και οι υπολογιστές θα επιστραφούν στην Bundestag. Ιδιαίτερα θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι του ομίλου – η εργασιακή σχέση τους θα λυθεί ως αποτέλεσμα της διάλυσης. Μέχρι στιγμής, η Αριστερά απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα στη Bundestag.
Χωρίς καθεστώς κοινοβουλευτικής ομάδας, οι εναπομείναντες αριστεροί βουλευτές δεν μπορούν να εισαγάγουν σχέδια νόμων και προτάσεις ψηφίσματος στο κοινοβούλιο. Δικαιώματα ερωτήσεων και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έχουν επίσης μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο συνάδελφος της Βάγκενκνεχτ, Κλάους Ερνστ, είναι πιθανό να χάσει την προεδρία του στην Επιτροπή Ενέργειας και Κλίματος της ομοσπονδιακής βουλής. Η αντιπρόεδρος του σώματος, Πέτρα Πάου, η οποία εξελέγη στο αξίωμα το 2021 από την πλειοψηφία των μελών της Bundestag, θα μπορέσει πάντως να διατηρήσει τη θέση της.
Η διάλυση της ΚΟ σημαίνει επίσης λιγότερα χρήματα και λιγότερη επιρροή στο κοινοβούλιο για την ομάδα. Πέρυσι, η Αριστερά στη Bundestag έλαβε περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση. Η ομάδα ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης στη μισθοδοσία του προσωπικού της.
«Η Αριστερά δεν έχει πεθάνει»
Πριν από τη σχεδιαζόμενη απόφαση για τη διάλυση της αριστερής παράταξης στη Bundestag, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς κάλεσε το κόμμα του να κάνει μια νέα αρχή. «Η Αριστερά δεν έχει πεθάνει, αλλά εξαρτάται από εμάς αν μπορούμε να πετύχουμε μια αλλαγή», είπε ο Μπαρτς μιλώντας στο «Morgenmagazin» του ZDF. Η «παραλυτική ενασχόληση με τον εαυτό μας, πρέπει όμως να τελειώσει», πρόσθεσε.
Ο Μπαρτς κάλεσε την Αριστερά να «επιστρέψει στην πολιτική». Η χώρα «προφανώς» χρειάζεται μια «κοινωνική αντιπολίτευση από την αριστερά», τόνισε και πρόσθεσε: «Εξαρτάται από εμάς αν θα καταφέρουμε να κάνουμε πολιτική, περισσότερη πολιτική, ή αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφωνίες. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για επιχειρήματα. Ενόψει των προκλήσεων, θέλουν να ακούσουν αριστερές απαντήσεις και αριστερή κριτική για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση… Αν πέσεις οκτώ φορές, πρέπει να σηκωθείς εννέα φορές», είπε ο Μπαρτς και συμπλήρωσε: «Έχουμε πέσει αρκετές φορές και πάντα σηκωνόμασταν ξανά».
Σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk, ο Μπαρτς περιέγραψε την απώλεια του καθεστώτος της κοινοβουλευτικής ομάδας ως «τρελό σημείο καμπής». Το καθήκον τώρα είναι να γίνει αργότερα μια παράταξη και να διακριθεί ως «αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση συνασπισμού… Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως ομάδα στις επερχόμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσουμε την καταστροφική πολιτική περικοπών και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Μπαρτς.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Γερμανική Αριστερά συγκεντρώνει σήμερα μόλις το 4% στην πρόθεση ψήφου, από 4,9% που είχε αποσπάσει στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Το πιο σημαντικό τεστ για το Die Linke θα είναι οι εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας την επόμενη χρονιά, όπου ο αριστερός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοφ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τη σημαντική άνοδο του ακροδεξιού AfD.
Πηγή: naftemporiki.gr