Γνωρίστε την Tora που γεννήθηκε πριν από 800 χρόνια στη Νορβηγία

απο Cyclades Open

📸 NTNU University Museum

Βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία, δε θα λέγατε ότι πρόκειται για μια χαριτωμένη ηλικιωμένη που πάει βόλτα στη γειτονιά της; Πιθανόν και για ψώνια; Στην πραγματικότητα, αυτή η γυναίκα έζησε πριν από σχεδόν 800 χρόνια στη Νορβηγία και πρόκειται για μια ανάπλαση σε φυσικό μέγεθος που βασίζεται σε σκελετό που βρήκαν οι αρχαιολόγοι.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Ellen Grav, αρχαιολόγος στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), σύστησε στον κόσμο το ρεαλιστικό ομοίωμα της γυναίκας μέσω του Facebook. Το ομοίωμα της Tora εκτίθεται τώρα ως μέρος μιας έκθεσης στο μουσείο του NTNU. Το όνομα της Tora επιλέχθηκε σε δημόσια ψηφοφορία που διεξήχθη σε νορβηγική εκπομπή.

Η Τόρα γεννήθηκε στα τέλη του 1200 και έζησε στο Τρόντχαϊμ, μια πόλη στην κεντρική Νορβηγία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μεσαιωνική μητρόπολη αναπτυσσόταν ραγδαία και κατοικήθηκε από βιοτέχνες και εμπόρους, σύμφωνα με το μουσείο.

Αν και δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για την Tora, οι αρχαιολόγοι συνέταξαν μια ιστορία για τη ζωή αυτής της μεσαιωνικής γυναίκας με βάση τις ενδείξεις από τα σκελετικά της υπολείμματα και τη θέση όπου βρέθηκε το σώμα της.

Για το ένδυμα της Tora, η Marianne Vedeler, καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ερεύνησε αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή και την εποχή που ζούσε η Tora. Στη συνέχεια, η Vedeler χρησιμοποίησε ντόπιους μόδιστρους για να φτιάξουν ένα ένδυμα για το ομοίωμα.

Όσο για τη φιλική έκφραση της Tora, «ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να δώσουμε στο κοινό μια αίσθηση θερμής συνάντησης, για να συνδεθούμε καλύτερα με τον μεσαιωνικό άνθρωπο», είπε η Grav. “Οι άνθρωποι τείνουν πάντα να πιστεύουν ότι οι μεσαιωνικές εποχές ήταν “σκοτεινές”, αλλά υπήρχε επίσης χαρά και ευτυχία, οι άνθρωποι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και μερικοί έζησαν ακόμη και πολλά χρόνια. Η ζωή της Tora ήταν δύσκολη, αλλά πρέπει να είχε και καλές μέρες. Ελπίζω οι άνθρωποι να μάθουν ότι και οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έμοιαζαν με εμάς, είχαν συναισθήματα σαν εμάς και ότι ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς».

Πηγή: livescience.com

Δείτε επίσης