H ΑΙ “μίλησε”: Αυτοί είναι οι 25 κορυφαίοι προορισμοί στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Βίκη Βαμιεδάκη/News247

απο Cyclades Open
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη και το νέο σούπερ εργαλείο AI Chat GPT, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το ταξίδι με διάφορους τρόπους.

Αρκετοί ειδικοί του τουρισμού έχουν ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα τουριστικά επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί όμως να αξιολογήσει αντικειμενικά έναν προορισμό; Ο Fit Reisen, ειδικός στα ταξίδια ευεξίας ξεκίνησε ένα αυτό-πείραμα τον Μάρτιο, με στόχο να δει εάν το Chat GPT είναι ικανό να ταξινομήσει τις ταξιδιωτικές χώρες, «τροφοδοτώντας» το εργαλείο AI με τις 25 πιο δημοφιλείς από αυτές σύμφωνα με τη Wikipedia.

Τα κριτήρια που ζητήθηκαν περιελάμβαναν τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, τη διαμονή, την τοπική κουζίνα, τη γενική ασφάλεια και τον καιρό. Σε κάθε κατηγορία, το εργαλείο ήταν σε θέση να απονέμει πόντους μεταξύ 1 και 100, δημιουργώντας έτσι μια κατάταξη των καταλληλότερων χωρών για διακοπές.

Όσον αφορά την αντικειμενικότητα του αποτελέσματος, δεν έπρεπε να αγνοηθεί η έλλειψη επικαιρότητας των δεδομένων. Παρόλο που η αξιολόγηση από το Chat GPT πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023, η γνώση του chatbot, όπως είναι γνωστό, επεκτείνεται μόνο μέχρι το έτος 2021. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν άλλαξαν σημαντικά όλα τα κριτήρια στις εν λόγω χώρες λόγω της κατάστασης με την πανδημία, σαφώς θα προέκυπτε μια σαφής τάση από το όποιο αποτέλεσμα.

Ιταλία και Ιαπωνία στην πρώτη θέση

Την πρώτη θέση στην αξιολόγηση καταλαμβάνουν από κοινού η Ιταλία και η Ιαπωνία, δύο πολύ διαφορετικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί. Και οι δύο χώρες έλαβαν 605 από τους 700 βαθμούς στην κατάταξη του Chat GPT. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της τεχνητής νοημοσύνης, η Ιταλία βαθμολογείται όχι μόνο για την εξαιρετική της κουζίνα, αλλά και για τη φήμη της ως προορισμού για πολιτισμό, φύση, ταξίδια στην πόλη ή διακοπές στην παραλία.

Όσον αφορά τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, τη διαμονή και την κουζίνα, η Ιταλία σημείωσε τουλάχιστον 90 από τους 100 βαθμούς, που είναι πάνω από το μέσο όρο. Σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών παραθεριστών εδώ και δεκαετίες, η Ιαπωνία είναι ένας από τους πιο πρόσφατους προορισμούς με τη μεγαλύτερη τάση. Το Chat GPT μπορεί να κατανοήσει τους λόγους της μεγάλης ζήτησης και δίνει στην Ιαπωνία 95 πόντους στους τομείς των αξιοθέατων, των δραστηριοτήτων και της διαμονής.

Γαλλία και Καναδάς

Με 600 από τους 700 βαθμούς, η Γαλλία και ο Καναδάς βρίσκονται πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις. Η Γαλλία σημειώνει εμφανώς καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον πολιτισμό λαμβάνοντας 95 από τους 100 βαθμούς στις κατηγορίες αξιοθέατα, δραστηριότητες και καταλύματα.

Αντί για πολιτιστικά αξιοθέατα, ο Καναδάς βαθμολογείται για την περίφημη εντυπωσιακή φύση του. Είτε πρόκειται για περιήγηση με σκάφος στους καταρράκτες του Νιαγάρα, για ταξίδι στο νησί του Βανκούβερ ή για πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Μπανφ, ο φυσικός παράδεισος της Βόρειας Αμερικής κερδίζει 95 πόντους για τις επιλογές δραστηριοτήτων και εμπειριών του.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα και Ισπανία

Με 595 βαθμούς, ο προορισμός μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη του Chat GPT. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία απολαμβάνουν περισσότερες από 3.066 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, λαμβάνουν 95 βαθμούς για τον καλό καιρό τους και έτσι την καλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία συνολικά. Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα λαμβάνει όσον αφορά και τα αξιοθέατα.

Την τέταρτη θέση μοιράζονται οι ανταγωνίστριες Ισπανία και η χώρα μας, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν.

Οι καλύτεροι προορισμοί σύμφωνα με το Chat GPT

 1. Ιταλία και Ιαπωνία
 2. Γαλλία και Καναδάς
 3. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 4. Ελλάδα και Ισπανία
 5. ΗΠΑ
 6. Γερμανία, Ολλανδία και Πορτογαλία
 7. Αυστρία
 8. Ταϊλάνδη
 9. Μεγάλη Βρετανία
 10. Χονγκ Κονγκ
 11. Κροατία και Μαλαισία
 12. Ουγγαρία
 13. Μακάο και Μεξικό
 14. Τουρκία
 15. Κίνα
 16. Πολωνία
 17. Ρωσία
 18. Ινδία
Πηγή: News247

Δείτε επίσης