Η Jet2 επενδύει σε μονάδα παραγωγής βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου

απο Cyclades Open

Τη συμμετοχή της στο νέο εργοστάσιο παραγωγής βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) της Fulcrum BioEnergy, στο Ην. Βασίλειο, ανακοίνωσε η Jet2.

Η εταιρία πρόκειται να αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στη νέα μονάδα μετατροπής αποβλήτων σε καύσιμα, Fulcrum NorthPoint, και αναμένει να λάβει περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίτρα SAF σε διάστημα 15 ετών από το 2027.

Η μονάδα βρίσκεται στο Ellesmere Port του Cheshire.

Η Jet2.com θα λάβει σημαντικό όγκο SAF, που θα παραχθεί στο εργοστάσιο μόλις τεθεί σε λειτουργία, για να τροφοδοτήσει με ενέργεια ένα στόλο έως και 148 αεροσκαφών Airbus A320/321neo νέας γενιάς, που έχει παραγγείλει.

Το SAF αναμένεται να επιτύχει καθαρή μείωση των εκπομπών συνολικά περίπου 400.000 τόνων CO2 για την Jet2.com, κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου της συμφωνίας.

Σε πλήρη δυναμικότητα, 600.000 τόνοι μη ανακυκλώσιμων οικιακών απορριμμάτων, που διαφορετικά θα προορίζονταν για καύση ή υγειονομική ταφή, θα μετατρέπονται σε περίπου 100 εκατομμύρια λίτρα SAF ετησίως.

Χάρη στη θέση της μονάδας, το SAF θα παραδίδεται απευθείας στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή σωληνώσεων για καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών, αντί να απαιτείται η οδική μεταφορά του καυσίμου.

Το SAF που παράγεται στην εγκατάσταση της NorthPoint αναμένεται να επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 70% περίπου στον κύκλο ζωής, σε σύγκριση με τα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα, με μελλοντική δυνατότητα να είναι πλήρως ουδέτερο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.‍

Ο Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος της Jet2.com και της Jet2holidays, δήλωσε: “Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι μια δύναμη για το καλό και, όπως όλες οι βιομηχανίες, γνωρίζουμε πόσο κρίσιμο είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στο κλίμα. Αυτή η σημαντική επένδυση στην παραγωγή βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου της Fulcrum NorthPoint στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει όχι μόνο πόσο σοβαρά παίρνουμε αυτή την ευθύνη, αλλά και πόσο δεσμευμένοι είμαστε να αναλάβουμε απτές δράσεις για την αντιμετώπισή της. Η δράση αυτή όχι μόνο θα συμβάλει στη μείωση των κλιματικών μας επιπτώσεων, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη μετάβασή μας στο καθαρό μηδέν”.

Ο κ. Heapy κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβαθμίσει την υποστήριξής της για την παραγωγή SAF, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην επίτευξη της απαλλαγής του τομέα των αερομεταφορών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fulcrum BioEnergy UK, κ. Jeff Ovens, είπε ότι αυτή η στρατηγική επένδυση σε επίπεδο έργου από την Jet2 καταδεικνύει σαφή δέσμευση για την ανάπτυξη μιας βρετανικής βιομηχανίας SAF και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση της Fulcrum στην παγκόσμια βιομηχανία αποβλήτων που μετατρέπονται σε SAF.

Πηγή: money-tourism.gr

📸Dan Stephens/Unsplash

Δείτε επίσης