Kythnos Smart Island Project: Ξενάγηση στα υλοποιημένα έργα στρατηγικής ανάπτυξης του νησιού

απο Cyclades Open
Kythnos Smart Island Project: Ξενάγηση στα υλοποιημένα έργα στρατηγικής ανάπτυξης του νησιού

Την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενα απαγορευτικά η ομάδα του Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network είχε την χαρά να υποδεχθεί στην Κύθνο τους Νίκο Χατζηαργυρίου, Γιώργο Κάραλη και Δημήτρη Λέκκα, ακαδημαϊκά μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Kythnos Smart Island Project συνοδευόμενα από 10 φοιτητές και ερευνητές των πανεπιστημίων τους.

Σε δύο πολύ γεμάτες ημέρες είχαμε την χαρά να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες μας στα υλοποιημένα έργα, να τους μιλήσουμε για τα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της Κύθνου και ευρύτερα της νησιωτικότητας και να τους αναδείξουμε την σημασία του σχεδιασμού και υλοποίησης ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης.

Η ξενάγηση στο νησί συμπεριέλαβε επισκέψεις:

  • στο καινοτόμο και πλέον πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο αυτόνομο μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας,
  • στα καθολικά ενεργειακά αναβαθμισμένα δημοτικά κτίρια, όπως το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στον Μέριχα και το Δημαρχείο στη Χώρα,
  • στις πλήρως αναβαθμισμένες υποδομές οδοφωτισμού και φωτισμού κοινόχρηστων χώρων,
  • στις νέες μονάδες αφαλάτωσης υφάλμυρου και θαλασσινού νερού σε Μέριχα και Άγιο Δημήτριο αντίστοιχα,
  • στις εμβληματικές χωρικές αναπλάσεις στον Μέριχα, στην είσοδο της Δρυοπίδας και στην νέα πλατεία Δημαρχείου,
  • στις υποδομές του συστήματος αποκομιδής πόρτα-πόρτα διαλεγμένων στην πηγή ανακυκλώσιμων αποβλήτων,
  • στον πρότυπο χώρο διαχείρισης ογκωδών και πράσινων αποβλήτων όπου μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό της πρώτης δοκιμαστικής μεταφοράς φορτίου και πλήρους διαλογής αυτού,
  • στις δημόσια προσβάσιμες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,
  • στην πράσινη μαρίνα των Λουτρών με τις αναβαθμισμένες έξυπνες υποδομές παροχής ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος και τον καθολικά αναβαθμισμένο φωτισμό.

Στην ξενάγηση δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η επίσκεψη στο τοπικό σταθμό της ΔΕΗ και στις υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στο 1ο αιολικό σταθμό στην Ευρώπη που κατέστησε άλλωστε την Κύθνο στο 1ο νησί πιλότο για την ωρίμανση και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Σχετικά με το χρήστη Kythnos Smart Island Project

Tο έργο έρευνας και ανάπτυξης «Κύθνος Έξυπνο Νησί» έχει στόχο να διερευνήσει και να επιδείξει τις δυνατότητες μικρών απομονωμένων περιοχών, όπως είναι τα νησιά, να λειτουργήσουν ως εργαστήρια έξυπνων, βιώσιμων και καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών για τη διαχείριση των υποδομών και φυσικών πόρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η Κύθνος θα αποτελέσει ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο και θα στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.

Το έργο «Κύθνος Έξυπνο Νησί» συντονίζεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και υλοποιείται από το ΔΑΦΝΗ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Siemens στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Siemens.

Πηγή/Φωτογραφίες: Facebook

Δείτε επίσης