Ένα ελληνικό σύστημα αυθεντικότητας των τροφίμων εξοπλίζει τις εταιρίες αγροδιατροφής και διακρίνεται στην Ευρώπη

απο Cyclades Open

Σε λίγο καιρό από τώρα, μεγάλες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα θα ενσωματώσουν στα προϊόντα τους ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας των τροφίμων, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν. Το σύστημα «Track4Value», το οποίο έχει δημιουργηθεί από Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), επιχειρεί να εναρμονίσει τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Η Αναστασία Κρητικού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, είναι μία εκ των ιδρυτών της εταιρείας. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «οι υπηρεσίες στον τομέα της αυθεντικότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων, παρέχονται εδώ και πολλά χρόνια από το εργαστήριο.

Μαζί με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαo Θωμαΐδη, και τη συνάδελφό μου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σοφία Δρακοπούλου, με τους οποίους ιδρύσαμε και την εταιρεία, λαμβάναμε μεμονωμένα αιτήματα από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σχετικά με την αυθεντικότητα των προϊόντων».

Αυτό ήταν που αποτέλεσε και τη βάση για να αναπτυχθεί η ιδέα της Track4Value. Όπως εξηγεί η κα Κρητικού, πρόκειται για ένα «ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας των τροφίμων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ευρώπη η τάση, τόσο νομοθετικά όσο και στρατηγικά, να τεκμηριώνεται κάθε βήμα στην αλυσίδα τροφίμων, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν. Οπότε, όλη αυτή η προσπάθεια συνάδει πλήρως με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση του αγροτικού τομέα».

Σκανάρισμα του τροφίμου

Ο τρόπος χρήσης της υπηρεσίας που προσφέρει η εταιρεία είναι απλός. Με ένα σκανάρισμα από το κινητό τηλέφωνο του QR CODE στην ετικέτα του προϊόντος, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες για τη διατροφική αξία (NUTRI4value), την ασφάλεια (SAFE4value) και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (GREEN4value), καθώς και για την αυθεντικότητα του τροφίμου.

«Ο χρήστης θα γνωρίζει, δηλαδή, εάν τα όσα ισχυρίζεται ο παραγωγός συνάδουν με την ετικέτα του προϊόντος», εξηγεί η κα Κρητικού και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η διαδικασία πιστοποίησης της αυθεντικότητας ενός προϊόντος έχει κατοχυρωθεί από την ομάδα μας με ευρωπαϊκή πατέντα».

Τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η Track4Value, σε συνεργασία με εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων, θα βγάλει στην αγορά τα πρώτα προϊόντα με τη συγκεκριμένη ετικέτα. «Αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα που υποστηρίζουμε πιλοτικά είναι η φέτα και το ελαιόλαδο, δηλαδή τα τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας, όπως τα ονομάζουμε λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, αλλά και της σημασίας τους στην οικονομία της χώρας. Το επόμενο διάστημα θα περάσουμε και στο κρασί και σε βάθος διετίας-τριετίας σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε δέκα κατηγορίες προϊόντων».

Στόχος των επικεφαλής της εταιρείας είναι να καλύψουν όσο περισσότερες αλυσίδες τροφίμων μπορούν, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν. «Στη δική μας περίπτωση, αυτό που αποτελεί δυσκολία είναι ότι κάθε αλυσίδα τροφίμων έχει διαφορετικά σημεία ελέγχου, λόγω της διαφορετικής παραγωγής κάθε προϊόντος», εξηγεί η κα Κρητικού.

«Αυτή τη στιγμή, επειδή η υπηρεσία της Track4Value έχει ευρωπαϊκό αντίκτυπο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά μεγάλες εταιρείες του κλάδου οι οποίες έχουν ανεπτυγμένη την περιβαλλοντική κατεύθυνση και πραγματοποιούν ευαισθητοποιημένες δράσεις σε αυτόν τον τομέα», τονίζει η ίδια.

Ευρωπαϊκή διάκριση στη Λιθουανία

Η Track4Value εκπροσωπήθηκε από την κα Κρητικού στον διαγωνισμό Empowering Women in Agrifood (EWA), που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), σε συνεργασία με τον οργανισμό ΑWomanCanBe.org και το ESG+ Stories, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, καταφέρνοντας να λάβει το βραβείο Visibility Award στον διαγωνισμό, .

Χάρη σε αυτή τη βράβευση, δόθηκε στην εταιρεία η δυνατότητα να ταξιδέψει στη Λιθουανία προκειμένου να συμμετάσχει και να προβάλει την επιχειρηματική της ιδέα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Women in Agrifood Summit. Η κα Κρητικού βρέθηκε στη Λιθουανία και μαζί με άλλες δέκα γυναίκες από τις χώρες που συμμετείχαν παρουσίασε την εταιρεία Track4Value. Όπως τονίζει, «επιλεγήκαμε απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (EIT), καθώς η δραστηριότητά μας ταιριάζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατεύθυνσης του αγροδιατροφικού τομέα».

Σαν εμπειρία, η επίσκεψη στη Λιθουανία αποδείχθηκε αρκετά καρποφόρα. «Επικοινωνήσαμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται πανευρωπαϊκά και συζητήσαμε για το πώς μπορούν να βελτιστοποιηθούν οι πρακτικές στον συγκεκριμένο τομέα, πώς η νομοθεσία καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και τις υφιστάμενες τάσεις και προκλήσεις αυτή τη στιγμή. Ήρθαμε, επίσης, σε επαφή με επενδυτές και ενδιαφερόμενους για μελλοντικές συνεργασίες», καταλήγει η κα Κρητικού.

Σημειώνεται ότι η ιδέα της ομάδας, που πήρε νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά «τρέχει» από τον Οκτώβριο του 2021, έχει αποσπάσει διακρίσεις σε αρκετούς εθνικούς και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Για ολόκληρη τη δημοσίευση, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ypaithros.gr/etaireies-agrodiatrofis-eksoplizontai-ena-elliniko-systima-aythentikotitas-trofimon/

Δείτε επίσης