Κακοκαιρία Daniel: Η μισή χώρα κάτω απ’ το νερό-6 οι νεκροί, αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι

απο Cyclades Open

Τους 6 έφτασαν οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel καθώς εντοπίστηκαν νεκρές δύο γυναίκες στην Αστρίτσα Καρδίτσας. Άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Δεκάδες χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, γεφύρια έχουν καταρρεύσει και δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερα, ενώ στο Πήλιο ο απεγκλωβισμός έγινα από τη θαλασσα.

Όπως αναφέρει το News247.gr στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν. 

Στον παλαμά εκφράζονται φόβοι για νεκρούς που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και δεν κατάφεραν να βγουν απο εκεί.

Νερό με το δελτίο στον Βόλο

Μέχρι να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η υδροδότηση στον Βόλο, το νερό θα παρέχεται με το δελτίο και με συγκεκριμένο ωράριο. σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο, λόγω της ανυπολόγιστης καταστροφής που έχει προκληθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Βόλου, «θα παρέχεται νερό στις 6:30 το απόγευμα στις περιοχές από Γιάννη Δήμου και έως την παραλία, από Άναυρο μέχρι Κραυσίδωνα. Αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν είναι αρκετό ούτε και πόσιμο. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 τη νύχτα θα κόβεται παντελώς, γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό και όχι προς πόση. Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν κάνει μικρές παρεμβάσεις οι τεχνικοί για να δώσουμε άμεσα λίγο νερό. Και πρέπει κάποια στιγμή να σταματά η άντληση του νερού για να γεμίζουν οι δεξαμενές από τη γεώτρηση. Είναι τραγική η κατάσταση.

Επίσης, στη Νέα Ιωνία, το απόγευμα, την ίδια ώρα, από Μαιάνδρου και κάτω, μεταξύ Κραυσίδωνα και Αναύρου, θα δοθεί και εκεί νερό. Στην Πορταριά, το Κατηχώρι και τα Πλατανίδια υπάρχει υδροδότηση. Σε άλλες περιοχές, όπως η Άλλη Μεριά, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, είναι πλήρης η καταστροφή. Ζητάω κατανόηση. Για όλο αυτό το δίκτυο χρειάζονται μέρες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και θα δώσουμε λύσεις. Υπάρχει εδώ κλιμάκιο κυβερνητικό να δούμε πώς θα αποκατασταθεί το δίκτυο και να γίνει καινούργιο» είπε ο δήμαρχος Βόλου και ευχαρίστησε ιδιώτες και επιχειρηματίες που προσέφεραν νερό.

Ήδη διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό σε χιλιάδες πολίτες από 15 νταλίκες που το μετέφεραν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και αναμένονται άλλες 30 νταλίκες έως το βράδυ, ενώ τεράστιες είναι οι ουρές που σχηματίζονται από χιλιάδες πολίτες που προσπαθούν να προμηθευτούν νερό για τις οικογένειές τους.

Οι διανομές νερού γίνονται έξω από τα δημαρχεία Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς, καθώς και στις Αλυκές.

Δραματική η κατάσταση και στα Τρίκαλα

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία στα Τρίκαλα. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη στέγασης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αλλά και σε δομές του δήμου Τρικκαίων, ενώ έχει διατεθεί χώρος και στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Τα μηχανήματα και οχήματα του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, καθώς και μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών.

Προτεραιότητα έχουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ συνολικά 31 μηχανήματα και περίπου 70 άτομα απασχολούνται στην διαχείριση τεχνικών ζητημάτων.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν τις τηλεφωνικές γραμμές 2431020000 και 2431351100, ενώ ο δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να δείχνουν υπομονή, καθώς υπάρχει χρόνος αναμονής λόγω των δεκάδων τηλεφωνημάτων. Λειτουργούν επίσης τα τηλέφωνα της ΔΕΥΑΤ: 2431076711 – 12 – 13 – 15. Η δημοτική Αρχή ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ειδικά με τα αυτοκίνητα, τόσο για να αποφευχθούν ατυχήματα, όσο και για να διέρχονται ταχύτερα τα οχήματα άμεσης ανάγκης και επέμβασης (ασθενοφόρα, οχήματα Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Δήμου Τρικκαίων, Πολιτικής Προστασίας).

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr, NEWS247, ethnos.gr

📸ekalampaka.gr

Δείτε επίσης