Καρπούζι (Κίτρουλλος ο εριώδης)-Το αγαπημένο ωφέλιμο φρούτο του καλοκαιριού

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Το καρπούζι είναι ένα από τα  πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού λόγω της ωραίας του γεύσης και της δροσιάς του το χρήζει αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων παρόλο που το 91% της σάρκας του αποτελείτε από νερό παρόλα αυτά το καρπούζι περιέχει πολλά και πολύ ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας!

Ιστορία

Η λέξη καρπούζι 🍉 προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη karpuz η οποία ανάγετε στην περσική xarpuz .

Κατάγεται από την Ν. Αφρική όπου και φυτρώνει αυτοφυές ,επίσης σπόροι καρπουζιού έχουν βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών  ενώ ιερογλυφικά καρπουζιού έχουν βρεθεί στην Αρχαία Αίγυπτο όπου αναφέρεται ως «Σίκυς ο Υδροπέτων»

Συστατικά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία .

Περιέχει βιταμίνη Α  και C, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φιλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, χολίνη, λυκοπένιο, βεταϊνη, σίδηρο, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και κάνει πολύ καλό στην επιδερμίδα μας.

Βιταμίνες όμως βρίσκουμε και στο άσπρο μέρος της φλούδας του καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, B6, ψευδάργυρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Το καρπούζι προσφέρει λοιπόν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα στον οργανισμό, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προστατεύει από την υπέρταση, το άσθμα, τον καρκίνο, συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος, διαλύει την άμμο και τις πέτρες των νεφρών, ενώ είναι ευεργετικό των μαλλιών και των οστών.

Τα κουκούτσια

Πολύ ωφέλιμα είναι και τα κουκούτσια του, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Τα κουκούτσια μπορούμε να τα αποξηράνουμε και να τα κάνουμε τσάι

Συνταγή για τσάι από κουκούτσια καρπουζιού

Υλικά: 40 γρ. κουκούτσια, 1 λίτρο νερό, 150γρ. καρπούζι σε φέτες .

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα κουκούτσια μέχρι να γίνουν πολτός, βραζουμε το νερό, προσθέτουμε τον πολτό και τα αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα.

Στραγγίζουμε το μείγμα αφού κρυώσει προσθέτουμε τις φέτες καρπουζιού και αλέθουμε όλα μαζί στο μπλέντερ να γίνουν ένα μείγμα.

Πίνουμε κάθε πρωί μια κούπα νηστικοί, τοποθετούμε στο ψυγείο και πίνουμε μισή ώρα μετά το φαγητό σε δύο δόσεις και σε θερμοκρασία δωματίου, αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο μέλι .

Επαναλαμβάνομε 2 φορές την εβδομάδα

Υπέροχη μάσκα ομορφιάς με Καρπούζι 🍉

Θα χρειαστείς:
Χυμό καρπουζιού
1 ώριμο αβοκάντο

Η προετοιμασία θα σου πάρει λιγότερο από ένα λεπτό.


Σε ένα καθαρό μπολ ανακάτεψε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό καρπουζιού με 1 κουταλάκι του γλυκού πουρέ αβοκάντο. Η μάσκα είναι έτοιμη! Μπορείς αν θέλεις να αυξήσεις αναλογικά την ποσότητα των συστατικών για μεγαλύτερη ποσότητα μάσκας.

Η ώρα της εφαρμογής:
Άπλωσε τη μάσκα σε όλο το πρόσωπό σου και αφήστε τη για περίπου 20 λεπτά. Στο τέλος, ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Κι αυτό γιατί…
Με 93% περιεκτικότητα σε νερό και πλούσιο σε συνδυασμό βιταμινών, το καρπούζι ενυδατώνει αλλά και προστατεύει- θωρακίζει την επιδερμίδα. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες C και Ε, οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά. Η ένωση των δύο παραπάνω αποτελεί έναν ισχυρό αντιγηραντικό συνδυασμό.

Δείτε επίσης